FCC-Segell-banner4
Antoni Pitxot exposa a Can Framis i al Castell de Púbol

Exposicions

Antoni Pitxot exposa a Can Framis i al Castell de Púbol

bonart barcelona - 28/06/14
180x180 Banner-FERIARTE-Abanner web TA22_bonart_180x180
Antoni Pitxot, amic i col·laborador de Salvador Dalí, exposa a Can Framis de la Fundació Vila Casas, on es pot veure la mostra La memòria i el temps, i a la casa museu Castell de Púbol, on presenta Pitxot. Entorn de l’escenari. La mostra de Púbol estarà oberta fins al 6 de gener del 2015 i la de Can Framis de Barcelona, fins al 20 de juliol del 2014.

La memòria i el temps, d’Antoni Pitxot, que s’exposa a Can Framis de la Fundació Vila Casas recupera els temes recurrents de la trajectòria artística de Pitxot, que reflexiona sobre els grans enigmes de l’existència humana a partir de la confecció de maquetes escultòriques amb pedres de l’Empordà, dotades de significació antropomòrfica. La mostra, comissariada per Glòria Bosch, es divideix en diversos àmbits expositius; el punt de partida són les obres Paisatge de roques amb peix (1965), Autoretrat (1973), La tempesta de Giorgione (1978) i Tres personatges a la grota (1981) que, junt amb la projecció d’un vídeo, introdueixen l’espectador en l’element primigeni del seu treball, les roques de Cadaqués. El recorregut expositiu continua amb l’establiment de diàlegs entre els personatges i motius constants de l’univers artístic de Pitxot-la Goyesca/Leocàdia, els astres, el violoncel·lista o el mite d’Ariadna, entre d’altres. L’itinerari conclou amb l’obra Escenari (2013), síntesi i concreció d’una trajectòria vital i artística.

El mètode de treball d’Antoni Pitxot és hereu de la tradició dal·liniana: l’artista parteix d’un estat d’abstracció i observació objectiva dels elements naturals i minerals del paisatge, com un xiprer, una pedra, la lluna, una fulla de llorer…, amb els quals compon figures iconogràfiques que són símbols o representacions de conceptes vinculats a la condició humana. Així, Pitxot pot compondre, a partir de pedres de Cadaqués, la forma de la Goyesca, per parlar-nos de la malenconia, els records i la impossibilitat de recuperar el temps passat. O bé confeccionar una Mnemòsine amb còdols i fulles per reflexionar entorn de la memòria i el procés d’inspiració de l’artista.

A l’exposició Pitxot. Entorn de l’escenari, que es pot veure al Castell de Púbol fins al 5 de gener del 2015, es mostra per primera vegada Mnemòsine fora del taller de Cadaqués d’on no havia sortit mai. Mnesònime, que Pitxot va fer en honor de la mare de les muses, li va servir de punt de partida per a la pintura Al·legoria de la memòria, exposada actualment al Museu Dalí de Figueres. Completa la mostra un documental dirigit per David Pujol que explica el procés creatiu de Pitxot. Amb motiu d’aquesta exposició s’ha editat un catàleg titulat Dalí-Pitxot. L’al·legoria de la memòria en què l’artista figuerenc comenta cadascuna de les peces exposades al Castell de Púbol.

A la imatge, detall de La tempesta de Giorgione d'Antoni Pitxot. Oli sobre tela. Col·lecció particular. Can Framis-Fundació Vila Casas.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura