L’ajuntament de Sant Julià de Ramis presenta el programa d’activitats que tindran lloc a diversos indrets de la comarca del Gironès, amb motiu del centenari de les excavacions a la Muntanya de Sant Julià.
La celebració de l’efemèride té com a objectius mantenir viu l’esperit investigador i divulgatiu del jaciment, estimular noves visites al jaciment i al conjunt patrimonial i difondre la història de la recerca del patrimoni arqueològic, mantingut al llarg dels darrers anys, entre la població dels voltants i especialment entre els habitants del municipi de Sant Julià de Ramis.
Es vol posar de manifest la tasca duta a terme pels investigadors, arqueòlegs, restauradors i conservadors, que al llarg d’un segle, han permès descobrir i preservar un patrimoni d’alt valor històric i cultural, sense el qual no s’entenen els orígens de la ciutat de Girona. Tres indrets pertanyents a diferents períodes, concentrats en un espai únic que després de llargues prospeccions i treballs de restauració i accessibilitat, poden ser visitats per tothom.
Tanmateix, cal destacar la importància de protegir i posar en valor la riquesa ambiental de la muntanya de Sant Julià de Ramis, això rau en el fet que en ella s'hi concentren gran diversitat d'hàbitats naturals, proporcionant-li gran riquesa paisatgística i de presència d'espècies animals i vegetals. El paisatge de la muntanya és dominat per les pinedes de pi blanc i l'alzinar mediterrani; clapes de freixes, rouredes i castanyers a les obagues del vessant nord. Als seus peus, el riu Ter s'ha obert pas ben abrigat per interessants boscos de ribera. A més cal no oblidar la funció que aquest territori desenvolupa com a connector biològic entre el massis de les Gavarres, el riu Ter i els seus afluents, i els hàbitats del Pla de l'Estany i contrafort de Rocacorba.
El 27 de juliol de 2012, la Generalitat de Catalunya va declarar la Muntanya de Sant Julià de Ramis com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).