Matadero Madrid presenta la segona edició de Tentacular, Festival de Tecnologies Crítiques i Aventures Digitals, del 21 al 23 de novembre de 2019. El desenvolupament tecnològic d'aquests últims anys i els seus incomptables «regals enverinats» -la societat de la vigilància, la centralització de les comunicacions digitals, la datificación de la vida quotidiana- han posat al descobert el cor fosc de la nostra societat interconnectada.
Tentacular és una trobada anual entre artistes, dissenyadors, filòsofs, activistes i tecnòlegs que estan produint noves estètiques i narratives per ajudar-nos a llegir de manera crítica les forces que dominen el nostre món avui. El festival reuneix projectes artístics i de recerca no convencionals, en forma de conferències i converses, tallers, performances, concerts i noves produccions.
Tentacular 2019 està comissariat per Julia Kaganskiy (US) i José Luis de Vicente (ES). Bani Brusadin (ES / IT) serà el comissari del programa d'estudis crítics del festival: Freeport 0. En aquesta segona edició, Tentacular s'articula al voltant del concepte de extremofilia, que fa referència a aquells microorganismes que són capaços de prosperar en condicions extremes que resultarien hostils per a la majoria de les formes de vida a la Terra. Aquest any el Festival explora múltiples dimensions de la extremofilia per interpel·lar la tendència cap a l'extrem que caracteritza la cultura contemporània i el nostre entorn, des dels extremismes ideològics, als amors extrems en una realitat climàtica extrema.
Entre els participants de Tentacular, es comptarà amb el reconegut artista, periodista i escriptor James Bridle (GB) el treball revela les estructures de poder invisibles en el nostre entorn social i polític, autor del llibre New Dark Age i creador del programa de ràdio de la BBC «New Ways of Seeing» (Noves Maneres de Veure); i Anab Jain (IN / UK), dissenyadora, cineasta i professora, fundadora de l'influent estudi de disseny especulatiu Superflux, especialitzat en crear escenaris de futur en què imaginar formes de viure alternatives en resposta a un futur incert i distòpic que ens impregna de ansietat. La científica i artista Cristina Agapakis utilitza la biologia sintètica per crear noves formes de vida i per recuperar altres desaparegudes. En un recent projecte ha aconseguit reconstruir l'aroma d'una flor que es va extingir fa 100 anys. Holly Herndon, una de les artistes més importants en l'escena global de la música electrònica contemporània, explora en el seu nou àlbum Proto com de diferent seria una Intel·ligència Artificial dissenyada per artistes en lloc de per corporacions. Herndon s'establirà una conversa amb el sempre mordaç Evgeny Morozov (BLR), un dels principals intel·lectuals del context actual, expert en les implicacions polítiques i socials de la tecnologia. El Festival comptarà també amb la participació de Nerea Calvillo (ES / GB), Shu Lea Cheang (TW), DIS (US), Mat Dryhurst (UK), Mariam Ghani (US), Rindon Johnson (US) Martin Messier (CA) , i YRO (FR), i d'altres convidats que s'anunciaran pròximament.