Expo Josep Coll 2022 baner
 Tourette, Gorgorió i Font, guanyadors de la primera edició del FIMG

Notícies

Tourette, Gorgorió i Font, guanyadors de la primera edició del FIMG

bonart girona - 03/08/14
Impremta Pages - banner-180x178Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
“Potenciar Girona com a ciutat creativa, obrir les arts audiovisuals al gran públic, i posar en valor el talent audiovisual i el patrimoni històric per fer de Girona una ciutat atractiva i suggerent, un destí ineludible”. Aquests són alguns dels objectius assolits segons l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en el balanç del Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMG), que tanca la seva primera edició amb un èxit d’espectadors i un alt nivell creatiu i audiovisual. ?Del 31 de juliol al 2 d’agost, Girona s’ha convertit en un escenari a l’aire lliure a on artistes audiovisuals de tot el món han desenvolupat el seu talent a través de projeccions a diferents façanes emblemàtiques de la ciutat. Cada nit s’ha pogut veure els mappings dels finalistes al concurs del FIMG al Centre Cultural La Mercè, a l’Ajuntament de Girona, a la Casa Masó i a la Casa Pastors, per on hi ha desfilat més d’un miler de persones que han pogut gaudir de l’alt nivell competitiu dels concursants.

El dia 3 d’agost a la plaça dels Jurats de Girona, l’alcalde de Girona ha fet entrega dels premis del concurs que en la categoria professional on projecte Geren-Tertïa de Theremin Tourette assignat a la Casa Pastors ha guanyat el primer premi amb un import de 12.000 euros, i el projecte Intro MXGEU de Yocondo/Ratio assignat a la Casa Masó ha obtingut el segon premi ex aequo amb 5.000 euros. El jurat ha fet una menció especial pel projecte El cicle de la vida de Xavier Bové assignat a la façana de la Casa Pastors. ?En la categoria oberta, el primer premi ha estat per Aleix Gorgorió i Josep Font amb el projecte It’s in your hands assignat a la façana de l’Ajuntament de Girona, que ha guanyat 2.000 euros i una llicència de software. D’altra banda el projecte Tafaneries de MésMedia Cultural assignat a la façana de Casa Masó ha obtingut el segon premi, amb 1.000 euros i una llicència de software. Finalment, en la categoria educativa, l’Escola Pericot ha rebut el primer premi, valorat en 1.000 euros en material escolar, i l’Escola Annexa ha estat finalista, amb 500 euros en material escolar. ?En total es van inscriure 37 propostes a les categories professional i oberta del concurs del FIMG, la major part de les quals provenien de Catalunya, l’Estat espanyol, però també hi ha propostes d’altres països com Itàlia, França, Mèxic, Marroc, Polònia i Brasil. Finalment s’han projectat les obres de 20 finalistes que han competit en un concurs de temàtica lliure, però amb propostes inspirades en la ciutat i els seus trets distintius.

El jurat del concurs de les categories professionals i oberta del FIMG ha estat format per Óscar Testón, realitzador i creador d'escenografies visuals; Martin Posta; productor i també director del Signal festival; Daniel Rossa, director d'art, artista multimèdia i membre del col·lectiu Urban Screen; Nuria Font, realitzadora de vídeo i curadora especialitzada en dansa i nous mitjans; i Matei Paquin; director de desenvolupament de projectes estratègics de Moment Factory. El jurat ha escollit el guanyador i el finalista tenint en compte els criteris de originalitat, qualitat gràfica, qualitat de so, composició, sincronització: integració de so i imatge, i integració amb la façana.

Les obres dels 5 centres participants en la categoria educativa s’han mostrat en un mapping fet pel Bloom a la façana del Centre Cultural La Mercè. El jurat ha estat composat per Carme Sais, directora del Bòlit; Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó; Jordi Armengol, professor de l'Escola municipal d'Art; Núria Font, realitzadora de vídeo i curadora especialitzada en dansa i nous mitjans; Carmen Platero i Teresa Martín Ezama, artistes residents guanyadores de la beca Bòlit Residència Creativa; i Richard Hebert, director del FIMG.

El tret de sortida del festival el va donar el dia 30 de juliol l’estudi canadenc Moment Factory amb la seva performance “Oníric”, creada especialment per a l’ocasió i que durant 40 minuts va transportar als centenars d’assistents a un viatge cap a la turbulència creativa del subconscient. La projecció va ser àudio generada en temps real i inspirada per la reconfiguració surrealista del temps i l'espai. Moment Factory està especialitzat en la conceptualització i producció d'entorns i espectacles multimèdia de tot tipus que combinin vídeo, il·luminació, arquitectura, so i efectes especials per crear experiències memorables. Des de 2001 ha fet més de 300 instal·lacions o esdeveniments arreu del món, amb clients com ara Cirque du Soleil, Disney, Microsoft i Sony. El 2012 va crear el mapping “Oda a la vida” a la Sagrada Família.

Finalment, el festival també ha estat el punt de trobada del món professional del mapping amb les Jornades Tècniques, que han reunit un centenar de tècnics i amateurs per compartir coneixements i conèixer les darreres novetats del sector. Precisament en el marc de les jornades s’ha presentat el projecte "Aigües" de Carmen Platero i Teresa Martín Ezama, guardonades amb la Beca Bòlit Residència Girona Creativa-FIMG 2014. Durant un mes d’estada a Girona, Platero i Ezama engegaran un procés col•laboratiu on els participants en les diferents activitats programades reflexionaran sobre la vinculació entre l'aigua que recorre la ciutat i els espais públics i compartits. El resultat del seu treball serà un mapping que es projectarà per primera vegada en el FIMG 2015.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021