La Diputació de Girona ha inaugurat l'exposició itinerant “La Mancomunitat a les terres de Girona”, a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners. La mostra, promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació, proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar aquesta institució (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l'agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l'educació, la cultura i la sanitat.
L'exposició, que està estructurada en 20 àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l'època, vídeos i explicacions, vol ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d'autogovern de la Catalunya contemporània. L'exposició aspira també a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que de manera directa o indirecta van ser protagonistes de la institució, com ara Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.
L'acte d'inauguració ha comptat amb l'assistència del president de la Diputació, Joan Giraut; el diputat de Cooperació Cultural i alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, el representant territorial de Cultura, Antoni Baulida i els comissaris de l'exposició Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la UdG, i Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la UOC i director del Patronat Eiximenis.
Giraut ha destacat que “la Mancomunitat va representar un pas de gegant en el procés de construcció nacional. No només per la seva simbologia, sinó per la ingent feina que va fer en nou anys”. El president de la Diputació va conclòs que “ durant la Mancomunitat es van posar les bases per a la modernització del país i la socialització de l’educació la sanitat”.
La mostra, que està organitzada per la Diputació de Girona i el Patronat Francesc Eiximenis, es podrà visitar fins al 19 d'octubre. L'horari d'obertura al públic és de 17 a 19 h, els divendres, els dissabtes, d'11 a 13.30 h i de 18 a 20 h, i els diumenges, d'11 a 13.30 h. També es poden concertar visites a hores convingudes. Així mateix, l’exposició posarà a disposició dels instituts un guió didàctic per facilitar la visita i l’aprofitament de professors i alumnes dels darrers cursos de secundària obligatòria i de batxillerat.
Un cop acabi el període d'exposició a Santa Coloma de Farners, la mostra començarà a itinerar per les comarques gironines i, d’aquesta manera, podrà arribar a la població de tot el territori. De fet, ja està previst que a partir del 24 d'octubre es pugui visitar a la sala d'exposicions de la biblioteca de Palamós.
Conjuntament amb l'exposició, la Diputació editarà una guia que ampliarà els continguts de la mostra dins la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”, la qual serà presentada a principis del 2015.
L'exposició s'emmarca dins el programa d'actes i activitats que s'organitzen el 2014 per commemorar el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, entre els quals destaquen: L'acolliment a la Casa de Cultura de l'exposició conjunta amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) “Mancomunitat. Normativització de la llengua”, del 17 de juny al 27 de juliol. La presa d'una fotografia històrica que, amb gairebé un segle de diferència, va tornar a reunir els quatre presidents de les diputacions catalanes, representants dels sector civil gironí i periodistes. Una campanya de vídeos a les xarxes socials de la Diputació. El buidatge que ha fet l'Arxiu General de la Diputació de Girona de totes les actes de la Mancomunitat. La pròxima edició del llibre de l’historiador Xavier Carmaniu La Diputació de Girona i la Mancomunitat de Catalunya, que complementa la guia dels “Quaderns de la Revista de Girona”. Un futur homenatge de reconeixement a Agustí Riera i Pau, que va ser president de la Diputació de Girona entre els anys 1911 i 1924, i vicepresident de la Mancomunitat entre els anys 1914 i 1924. Diverses conferències i taules rodones sobre la Mancomunitat arreu de les diverses comarques gironines. Edició per part de la Societat Filatèlica Gironina, amb la col·laboració de la Diputació, d’una sèrie limitada de segells sobre el centenari, coincidint amb la 56ª exposició filatèlica de les Fires de Sant Narcís.
El contingut de l'exposició ha estat elaborat per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona, i Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Patronat Eiximenis, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen, integrat pels historiadors Jordi Bohigas, Mònica Bosch, Pere Bosch, Xavier Carmaniu, Xavier Castanyer, Jordi Falgàs, Maximiliano Fuentes, Rosa Maria Gil, Carles Gorini, Andreu Pujol i Enric Pujol. El disseny gràfic de l’exposició ha estat càrrec de Xavier Roqueta, creatiu de l'Oficina de Difusió de la Diputació, i la tasca de documentació l’ha desenvolupada la Secretaria Tècnica del Patronat Francesc Eiximenis en estreta col·laboració amb diversos arxius municipals i comarcals, museus i centres d’estudis de les comarques gironines.
A les imatges de Martí Artalejo, la inauguració a La Casa de la Paraula.