L’ajuntament de Sant Julià de Ramis, ha organitzat l’exposició “100 anys excavant a la muntanya de Sant Julià de Ramis”, dins del programa d’activitats en motiu de l’efemèride que commemora els inicis de les prospeccions arqueològiques, que tindran lloc al llarg del 2014 i 2015.
Aquesta exposició vol ser de divulgació, i vol mostrar a la població en general, la tasca de recerca arqueològica duta a terme durant l’últim segle. També vol mostrar els jaciments excavats i les troballes realitzades en una muntanya que l’any 2012 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya, Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Per la comunitat científica, és sabut que la ciutat de Girona (Gerunda), fundada pels romans al segle I dC, nasqué d’una ciutat emplaçada a la part superior de la muntanya de Sant Julià de Ramis (Kerunta), ja existent al segle VI aC.
L’origen que ha marcat el destí de dues poblacions veïnes i que ha permès l’establiment de relacions encara avui dia existents, però que per la població en general, rau com un gran desconegut.
És per aquest motiu, que s’ha proposat a diversos ajuntaments, entre ells l’Ajuntament de Girona que participin d’una forma activa en la celebració dels actes del centenari. Per una banda, s’ha organitzat un cicle de conferències sobre la relació entre Girona i sant Julià de Ramis al Museu d’Història de la Ciutat, i per l’altra, es donarà l’oportunitat als Centres Cívics de la ciutat, per que acullin l’exposició temporal dissenyada expressament pel centenari.
Aquesta exposició està composta per plafons de doble cara que ens expliquen on és la muntanya, el que s’hi pot visitar, i la relació entre Kerunta i Gerunda, també ens mostren qui hi ha excavat i com ho han fet, els jaciments que hi ha hagut i hi ha a la muntanya i les peces estrella que s’hi han trobat. També hi han vitrines amb peces originals, trobades in-situ, però que no es troben exposades en cap museu i una zona d’interacció entre la lectura i el joc.
Per aprofundir amb els continguts de l’exposició, hi ha un espai destinat als més joves amb bibliografia relacionada amb l’arqueologia, amb la recerca, l’antiguitat, els períodes de la història i un petit espai per poder fer un puzle i pintar.
Tota l’exposició està pensada perquè sigui didàctica i atractiva per les persones no expertes en arqueologia, però si curioses i interessades per conèixer l’entorn immediat.
L’exposició inaugurada el 19 de setembre a Sant Julià de Ramis, estarà disponible per a la seva itinerància per diferents espais de municipis veïns de Sant Julià, així com diversos museus i centres cívics de la ciutat de Girona, al llarg de 2014 i 2015.
La primera mostra de l’exposició es podrà veure al Pavelló de Sant Julià de Ramis del 19 al 26 de setembre.