El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha rebut a Dani Karavan, autor israelià del Memorial “Passatges” dedicat a Walter Benjamin a Portbou. La reunió ha tingut lloc a despatx del president, on Karavan ha signat el llibre d'honor de la institució i se li ha donat el llibre “Costa Brava, panoràmiques d'avui”. A l'acte també hi han assistit els vicepresident de l'ens, Xavier Soy i Miquel Calm. La trobada s'emmarca dins la visita que Karavan ha fet a Salt i Girona. L'artista ha visitat el Call jueu i el Museu d'Història del Jueus. Tot seguit s'ha dirigit a la seu de la Diputació de Girona i al Vol, on ha pogut degustar la gastronomia gironina.
Karavan va participar a Portbou en els actes celebració del 20è aniversari del Memorial “Passatges”. La jornada va constar de la projecció d'un audiovisual sobre el Memorial, una visita guiada, i l'acte d'atorgament del nom del passeig del port a Dani Karavan. Tot seguit s'hi va celebrar un simposi d'Art Públic. La primera sessió del Simposi Internacional d’Art Públic va ser moderada per Ricard Planas, director de la revista bonart i de la Fundació Lluís Coromina. Hi varen participar Dani Karavan, Joan Nogué, Xavier Monteys i Pep Admetlla. La segona sessió va tenir lloc a la tarda amb la presència de Dani Karavan, Benedetta Tagliabue, Noa Karavan i Carme Grandas, moderada per Pilar Parcerisas.
Memorial Passatges, Bé Nacional d'Interès Cultural?. La commemoració del 20è aniversari coincideix amb la proposta de l'Ajuntament de Portbou a la Generalitat de Catalunya que el Memorial “Passatges” sigui declarat Bé Nacional d'Interès Cultural, com a pas previ perquè pugui ser reconegut i protegit com a Patrimoni Mundial per la Unesco. El dictamen aprovat pel consistori fa aquesta petició “per tractar-se d'un bé immoble d'arquitectura i escultura d'interès històric, artístic i social; per ser símbol de cultura i de pau, per fer referència a la filosofia de la història de Walter Benjamin, pels seus valors humans i simbòlics incomparables; pel seu emplaçament urbanístic en simbiosi amb la construcció del cementiri de Portbou, que ha contribuït a reforçar la imatge del paisatge portbouenc i la seva identitat. Per tots aquests valors, es demana la protecció futura d'aquest Memorial i de l'entorn que l'envolta, ja que constitueix un conjunt monumental: Memorial, cementiri i paisatge de l'entorn, com un tot.” L'ajuntament també vol que el Memorial "Passatges" formi part de la ruta jueva de Catalunya i que sigui promogut al costat dels punts turístics clau de la Costa Brava nord (Dalí, el Bulli, Benjamin).
Una mica d'història. El 15 de maig de 1994 s'inaugurava a Portbou el Memorial "Passatges" dedicat al filòsof Walter Benjamin (Berlín, 1892-Portbou, 1940), instal·lat prop del cementiri i en diàleg amb aquest recinte, realitzat per l'arquitecte i escultor Dani Karavan, reconegut internacionalment. El monument va ser impulsat per l'associació AsKI de Bonn amb un ferm suport de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i dels landers alemanys, el que va fer que fos visitat pel President de la República Federal d'Alemanya. A la inauguració van assistir nombroses personalitats del país i d'Alemanya i, entre elles, també Lisa Fittko, la persona que ajudava els fugitius a travessar a peu els Pirineus, entre ells Benjamin.
"Passatges" venia a omplir el buit de la tomba inexistent d'aquest filòsof alemany d'origen jueu, que es va suïcidar a Portbou el 26 de setembre de 1940 quan fugia de la Gestapo camí d'Estats Units en saber que el seu visat no era vàlid i que havia de ser repatriat a França després d'una dura travessa a peu pels Pirineus. Enterrat en un nínxol de lloguer del cementiri de Portbou amb els pocs diners que duia a la maleta, al cap de cinc anys les seves despulles van anar a parar a la fossa comuna.
Walter Benjamin ha estat reconegut com el filòsof més important del segle XX i el seu pensament és actiu i en plena vigència al segle XXI per la seva visió de la modernitat, de la literatura, de l'art i per la reflexió exposada a les Tesis de la Filosofia de la Història, sobre el progrés i la construcció de la història. Aquest era el manuscrit que suposadament duia a la maleta quan va morir a Portbou. Una de les seves frases cèlebres és la que figura en diverses llengües al Memorial “Passatges”, de Dani Karavan: "És una tasca més àrdua honorar la memòria dels éssers anònims que no la de les persones cèlebres. La construcció històrica es consagra a la memòria dels qui no tenen nom". L'obra és, doncs, al mateix temps un homenatge als éssers anònims que fugen en exili a la recerca de la llibertat.
El Memorial “Passatges” ha posat el poble de Portbou en el mapa internacional, ha estat motiu de visita de nombrosos intel·lectuals de renom i d'una gran part del turisme internacional que visita la població. El Memorial ha esdevingut un símbol que dóna identitat al poble, al seu paisatge costaner i ha fet que Memorial i cementiri siguin un tot distintiu a la Costa Brava.
Portbou, terra de frontera, de memòria i d'exili, d'éssers anònims que han travessat els Pirineus a la recerca de la llibertat, d'un costat o d'un altre, no podia deixar passar un exiliat tan il·lustre com Walter Benjamin, reivindicat per l'actualitat del seu pensament a tot el món.
Enguany es compleixen, doncs, 20 anys d'aquella inauguració memorable. L'obra de Karavan ha aportat riquesa al poble, ha fet justa memòria de la trista mort de Walter Benjamin i de tants éssers anònims que han construït la història i als quals també cal recordar.
A les imatges, visita de Dani Karavan a la Diputació de Girona (fotos Eddy Kelele) i desenvolupament del Simposi Internacional a Port Bou.