.Catalunya i Barcelona es presenten per primera vegada amb un estand únic a la Fira del Llibre de Frankfurt, la mostra més important del món pel que fa a comerç de drets d’explotació editorial. Catalunya i la seva indústria editorial fins ara havien estat presents en aquesta fira a través de les instal·lacions de l’Institut Ramon Llull, que hi tenia estand propi des de l’any 2004, de l’Ajuntament de Barcelona i, amb el suport del Departament de Cultura, de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
Enguany, la presència de les institucions de Catalunya a Frankfurt queda identificada amb la marca Catalonia, land of books/ Barcelona capital of publishing (Catalunya, terra de llibres/ Barcelona, capital de l’edició) a l’estand de Catalunya. Sota aquesta marca, Catalunya es presenta per primer cop davant el sector editorial internacional amb una imatge de país i evidenciant que la seva capital, Barcelona, és també la capital de l’edició, amb una important connexió internacional.
Espai de treball i negoci
L’estand de Catalunya/Barcelona es constitueix com un espai de treball. Allà els editors catalans disposen d’un marc físic per tancar tractes amb els seus clients sobre venda de drets d’explotació d’obres.
A Frankfurt, l’Institut Ramon Llull (consorci format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona) promou la literatura catalana davant els editors literaris estrangers, als quals ofereix informació sobre les seves línies d’ajut a la traducció i a la promoció, que tenen per objecte facilitar la publicació en altres llengües de les obres literàries i de pensament escrites en català. L’Institut Ramon Llull, que va fer-se càrrec de l’organització de la invitació d’honor a la cultura catalana en la fira de Frankfurt del 2007, ja fa més de 10 anys que treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de promoure a l’exterior l’obra dels autors en llengua catalana.
Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona fa promoció de la ciutat de Barcelona i de la seva activitat editorial i de les seves potencialitats. Barcelona és un centre de producció editorial internacional, amb 24 editorials catalanes que tenen 120 filials a 28 països.
L’estand de Catalunya/Barcelona serà també una plataforma per a promoure la candidatura de Barcelona com a Ciutat de la Literatura de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. Aquesta candidatura es presentarà durant l’any 2015 per tal de formar part d’una xarxa de ciutats literàries de la UNESCO, i de reconegut prestigi i experiència, que intercanvien projectes i polítiques de desenvolupament per tal de millorar les seves societats gràcies a la literatura. La candidatura, liderada per l’Ajuntament de Barcelona, està sumant els suports dels sectors de llibre i l’edició de tot el país.
Principals magnituds
En aquest espai, consolidat com el de més prestigi en el seu ram a nivell mundial, els editors internacionals poden conèixer algunes de les principals magnituds de la indústria editorial del país. Per exemple, que la ràtio de llibres produïts a Catalunya per cada 1.000 habitants és la més alta d’Europa (Catalunya: 4,38; Gran Bretanya 3,44; Dinamarca: 2,40; Alemanya: 1,09, Itàlia: 0,92, o França: 0,83).
També que Catalunya és un clúster internacional de l’edició, amb 272 empreses, 4.907 treballadors directes, 31.759 títols publicats, 141.790.000 exemplars publicats, o una facturació del sector que ja puja a 1.208.990.000 d’euros.
Amb Frankfurt s’obre una tardor molt intensa pel que fa a traduccions d’autors catalans. Així, tot just s’acaba de publicar al Regne Unit la traducció a l’anglès d’Incerta glòria, de Joan Sales, a l’editorial MacLehose Press. Igualment, està prevista la publicació a Alemanya de Jardí vora el mar, de Mercè Rodoreda, dins el catàleg de l’editorial Mare.