La Rambla de Figueres s’ha transformat un any més en un espai dedicat a la cultura contemporània des de totes les seves manifestacions i amb propostes singulars i de qualitat artística per a tothom.
Des d’instal·lacions artístiques, espectacles visuals, tallers per adults i per infants, concerts, conferències fins a una creperia ambulant, una xocolatada que recollia fons per la lluita contra el càncer infantil –en col·laboració de l’Ass. Contra el Càncer- per alimentar i donar energia tan als visitants més curiosos com als fidels seguidors de les propostes d’Ingràvid.
Una mitja de 300 persones han passat per cada una de la gairebé trentena d’activitats programades i arribant fins al gairebé mig miler, per exemple, al Suspès de PlayMid a la Plaça Josep Pla.
Les activitats de carrer han estat complementades per les propostes en espais tancats, com són l’exposició del projecte de Carmen Cruañas Me&The Curiosity a la Galeria Dolors Ventós i que encara es podrà visitar fins el dia 18, o els vídeos de la mostra de creadors seleccionats a la convocatòria Ingràvid + Arts Santa Mònica, al Museu de l’Empordà.
La participació de la ciutadania ha estat un dels elements rellevants de l’Ingràvid. Dijous l’alumnat de batxillerat artístic de l’IES Delofeu, estudiants de l’Escola de Belles Arts de Perpinyà i ciutadans anònims van participar amb la proposta artística del perpinyanès Nicolas Daubanes “Panzerwagen”, creant així un vincle entre l‘Alt Empordà i la Catalunya Nord. Les visites comentades per la ciutat “A vista d’ocell” també han acollit grups de ciutadans al llarg dels quatre dies, que s’han emportat una visió més detallada dels elements artístics que trobem a l’espai públic.
Suspès de David Sarsanedas i el col·lectiu PlayMID
Enguany Ingràvid fa ha fet una nova aposta arriscada encarregant una instal·lació al gironí David Sarsadenas i al col·lectiu PlayMid. Es tracta de Suspès, una instal·lació de 60 globus de 60 cm cada amb un sistema d’il·luminació LED incorporat que van aconseguir crear un sostre ingràvid a la plaça Josep Pla (Teatre Jardí) de Figueres, que es movia al compàs de música, tot creant un espectacle de llum i so. És la primera vegada que David Sarsanedas (El Pasteral – Girona) i el col·lectiu PlayMID portaven a terme aquest projecte que pretenia desafiar les lleis de la gravetat, les inclemències climàtiques i el fet experimental. L’espectacularitat, alhora que la senzillesa i la potència visual de la proposta va provocar una escampada del públic pel terra de la plaça per tal de gaudir de l’efecte en les millors condicions de visibilitat.
Instal·lacions artístiques
Els empordanesos Ivó Vinuesa, Mònica Campdepadrós o Jofre Sebastian han estat alguns dels artistes que han mostrat les seves creacions artístiques en el marc del festival. Man Mònica Campdepadrós i Jofre Sebastian a l’espai públic i Ivo al Museu de l’Empordà. Totes tres propostes, molt properes a temes d’actualitat, recollint qüestions que afecten al territori i la quotidianitat de la ciutadania. Jofre Sebastian, per exemple, ha portat a terme el muntatge La llum que fa ombra, una instal·lació que reprodueix una de les torres elèctriques d’alta tensió de la polèmica MAT que travessa el territori gironí.
Activitats familiars
Ingràvid no s’oblida dels més petits, ja que creu fermament en el compromís per transmetre i difondre l’art contemporani i fer-lo més present, generant escola i creant nous públics. És per això que ha organitzat un ventall d’activitats ben diverses pensades amb aquesta finalitat. La visita per les escoles realitzada divendres al matí o els dos tallers de creació i robòtica han obtingut un èxit de participació de nens i nenes, sobrepassant el nombre total de les places ofertades.
Cabo San Roque i La Fresca
Les propostes més singulars i originals van venir de la mà dels Cabo San Roque, grup que parteix de l’experimentació musical i lúdica amb objectes de maquinària o espais abandonats. També el duo “La Fresca” format per Ernesto Collado i Bárbara Hoestenberghe, instal·lats a Pontós, van sorprendre al públic al llarg de tota la tarda, començant amb una sessió de gimnàstica familiar decorada amb una estètica vuitantera, passant per les versions més “undergrounds” del cançoner popular i finalitzant amb la Conferència Optimista, la qual va combinar la ironia i el cinisme amb la remoguda i la interpel·lació intel·lectual.
David Ymbernon i la Ingravidesa de Latung La La
Aquesta proposta de teatre visual que s’ha vist diumenge a la tarda en plena Rambla no ha deixat gens indiferent al públic. Un petit espectacle sense necessitat de gaires narratives, ja que la força la prenien els objectes i la poesia visual que evocaven. David Ymbernon, en un escenari posseït pel taronja i el blanc, és un artista polifacètic, que simplement deixa que les coses passin dalt de l’escenari.
Concurs Ingràvid – Túnel de Vent Windoor
Prèviament al festival Ingràvid i el Túnel de Vent han promogut un concurs per els nens i nenes de l’Empordà, els quals han participat dibuixant-se en estat d’Ingravidesa i han pogut guanyar un vol al Túnel d’Empuriabrava. En total hi ha participat 200 nens i nenes i els guanyadors han estat Bruno Saguera de 12 anys, Clara Quadrado de 6 anys i Clara Escolà de 10 anys.
La programació forta de l’Ingràvid fa el seu tancament, però la convocatòria Artistes KM0 segueix oberta fins el dia 30 d’octubre i les propostes es poden fer arribar a l’adreça convocatoria@festivalingravid.com
Foto Javi Almar.