Risc necessari, projecte que es presenta a Es Baluard amb motiu de la Nit de l’Art, és abordat des de la sobrietat del gest i l’eficàcia de la instal·lació i el dibuix.
L’obra de Viquez radiografia l’entorn i tot allò que cadascú pensa i sent sense concessions. Es podrà veure fins al 30 de novembre del 2014.
Risc necessari suposa la tercera col·laboració entre Es Baluard i El Corte Inglés. Els grans magatzems seran l’escenari d’una acció, mentre que el treball exposat al Gabinet d’Es Baluard descodificarà alguna de les seves claus principals. De fet, és habitual en els projectes de Viquez (Montevideo, 1971) el canvi en les seves eines i dispositius, que alterna, passant indistintament del dibuix a la instal·lació, el vídeo, l’actuació musical o el ready made.
Per aquesta mostra, comissariada per Nekane Aramburu, Viquez es concentra en un tema que resumeix alguna de les obsessions respecte a les relacions interpersonals. La reflexió sobre la confiança i els seus derivats, sobre la decepció respecte a l’altre i els riscos que un pot prendre en cada situació de la vida són alguns dels conceptes examinats a Risc necessari.
Viquez pren la reflexió de Zygmunt Bauman, que considera que “els dilemes i les incerteses que les societats dissenyen per als seus membres solen anar acompanyats d’estratègies i eines per a la seva resolució socialmente recolzades i recomanades”.
La confiança és un tipus de creença o vincle considerat una suspensió temporal de la situació bàsica de la incertesa.Amb Risc necessari, Viquez sintetitza la fragilitat del que considerem real i que, en pocs segons, pot desaparèixer sense procurar-nos la capacitat de preveure els esdeveniments que se’ns escapen. Des d’aquest plantejament líquid, només la pròpia seguretat d’incertesa ens pot atorgar un cert grau de regularitat i predictibilitat en les accions humanes i socials.
A la imatge, "Risc necessari", 2014 de Marcelo Viquez.