El 24 d’octubre, a les set de la tarda, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugurarà l’exposició Espriu recordat a la sala Maria Font. S’encarregaran de la inauguració els dos artistes, Manuel Cusachs i Jordi Cuyàs, i Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla. L’exposició es podrà visitar al Museu fins el dia 18 de gener del 2015.
Espriu recordat reuneix essencialment dues reflexions al voltant de l’obra d’Espriu. La primera, de l’escultor i pintor Manuel Cusachs, aplega escultures de bronze i pintures sobre l’obra El caminant i el mur d’Espriu. La segona reflexió, obra de Jordi Cuyàs i amb títol Espectres al laberint grotesc, és un compendi de deu personatges propis del món mític del poeta de Sinera.
Cusachs va llegir El caminant i el mur vora el mar. Explica que en la lectura ja intuïa les formes plàstiques de cada poema i va pensar que en podria fer una sèrie d’escultures. Corria el 1979, l’escultor i el poeta es van conèixer i van mantenir llargues converses sobre els poemes, en què Espriu desgranava el sentit de cada paraula i Cusachs mostrava els seus esbossos. La creació de les escultures de bronze es correspon a les tres parts del poemari: Les ombres, el riu, el somni perdut, les primeres dotze escultures realitzades en quatre anys ; Cançons de la roda del temps, dotze escultures més que el poeta no va poder veure acabades, i El Minotaure i Teseu, vuit escultures que interpreten els dotze poemes corresponents.
Jordi Cuyàs dóna vida, per la seva banda, ”a mites clàssics i populars del llegat expressionista d’Espriu”, com molt bé ho expressava Joan Calsapeu en la inauguració d’aquesta exposició a Mataró. Mitjançant una videoinstal·lació se’ns apareixen, un a un, fines línies negre sobre blanc, les animacions de deu personatges del catàleg espriuenc. Ariadna, Tereseta, Eleuteri, l’Altíssim... siluetes vives, reflexos simbòlics, simples i espontanis que faciliten la recepció de l’obra de Salvador Espriu.
A banda de l’exposició sobre Espriu, Manuel Cusachs exposa en sala annexa la sèrie d’escultures Vida Rural.