FCC-Segell-banner4
El Reial Cercle Artístic aborda un procés de modernització

Notícies

El Reial Cercle Artístic aborda un procés de modernització

bonart barcelona - 28/10/14
BONART-180x180-CervellsLOGO BIENNAL 2022_Mesa de trabajo 1
El Reial Cercle Artístic de Barcelona, entitat centenària dedicada a promoure i impulsar manifestacions artístiques i culturals, ha iniciat un procés de modernització amb l’objectiu de recuperar un paper protagonista a la vida cultural de la ciutat i convertir-se en un espai de referència. Amb una junta renovada, l’entitat catalana ha posat en marxa un Pla Director, a desenvolupar en els cinc anys vinents, amb el que pretén créixer, consolidar la feina realitzada fins ara i ampliar, tant la seva activitat com la seva significació dins el sector cultural barceloní.

El Pla Director engegat contempla com a eixos principals l’obertura del Palau Pignatelli i els fons artístics i documentals del Cercle a la ciutat; el disseny d’una programació artística ambiciosa que contempli, d’una banda, dues grans exposicions de prestigi l’any i d’altra, la potenciació d’artistes novells i amb cert recorregut en les disciplines clàssiques de Belles Arts però també en disciplines modernes com el videoart o la fotografia; i un creixement sostingut de socis, amb especial focus en gent jove.

“Volem formar part de la vida cultural i artística de la ciutat, com hem fet sempre però amb forces renovades. És per això que hem d’obrir l’entitat a la ciutat, posar a disposició dels ciutadans el nostre patrimoni i oferir una programació amb exposicions d’envergadura i iniciatives d’interès per a tot tipus de públic, tant especialistes com persones que s’inicien en el món de l’art, i de totes les edats”, afirma el president del Reial Cercle Artístic, Josep Fèlix Bentz.

Una de les principals novetats pel any vinent serà l’obertura del Palau Pignatelli als barcelonins a fi que tinguin ocasió de conèixer obres poc conegudes d’autors com Josep Clarà, Josep Llimona o Marià Fortuny, que es troben ubicades en diferents espais de l’emblemàtic edifici. El Reial Cercle Artístic té també previst a mitjà termini obrir la seva biblioteca al públic i recuperar d’altres espais –actualment llogats a tercers– que li permetin obrir una àrea d´exposició més amplia en la que poder fer grans exposicions i mostrar part de les més de 600 obres, entre pintures i escultures, que formen part del patrimoni artístic de l’entitat. Entre aquestes s’hi troben obres de Rossend Nobas, Enric Casanovas, Manolo Hugué, Borell Nicolau, Martí Llauradó, Lluis Muntané, Romà Ribera, Enric Galwey, Jaume Mercadé, Ramón Pichot, Ignasi Mallol o Joan Abelló, entre d’altres.

El Reial Cercle Artístic disposa també d’un fons bibliogràfic format per més de 6.000 volums i un arxiu documental integrat per 4.000 escrits i prop de 1.000 epistolaris artístics, molts d´ells inèdits. L’entitat preveu iniciar la indexació i digitalització de tot aquest material al any vinent, però calcula que, donada la dimensió del projecte, es trigarà més de 3 anys en finalitzar aquesta tasca. En aquest sentit, el Reial Cercle ha iniciat un projecte a través del CCUC (Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya) amb l’ajut de diverses universitats (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Barcelona).

Exemple d’aquesta nova etapa és la propera exposició que allotjarà el Cercle: “Brian Aris, a walk through stars”, una mostra inèdita del famós fotoperiodista britànic que recull una de les col·lecciones més completes sobre icones de la cultura pop. En aquest sentit i precursora d’aquest esperit de renovació, l’entitat ja va acollir el passat mes de maig una exposició sobre Andy Warhol i d’altres autors de The Factory.
Un altre dels objectius del Reial Cercle Artístic dins del Pla Director és fomentar la col·laboració amb entitats culturals d’altres països i contribuir a la vinculació de Barcelona amb activitats artístiques de primer nivell. L’entitat, que impulsa cada any un centenar d’activitats pròpies, ha desenvolupat ja en els últims dos anys diferents iniciatives rellevants a Chicago, Miami o Milan.

L’entitat té com a un dels objectius estratègics créixer en nombre de socis a fi de rejovenir-se i guanyar en participació. En l’actualitat, el Reial Cercle té prop de 500 socis, una xifra que el Cercle espera triplicar en els anys vinents.

Els preus per associar-se i poder utilitzar les instal·lacions són voluntàriament molt accessibles. Els estudiants d’art paguen 13 euros al mes, els joves menors de 25 anys tenen una quota de 27 euros i la resta, 36 euros mensuals. La quota de socis dóna dret a participar de les activitats de l’entitat i a utilitzar els tallers de gravat, pintura i escultura del centre en els que, pràcticament cada dia, hi ha models al natural amb els que poder treballar.

El Reial Cercle aquest any ja ha modernitzat els seus tallers, ha ampliat la sala d’exposicions i millorat les condicions de la seva sala d’actes principal, a més de complementar la seva oferta experiencial amb l’obertura d’un restaurant, tal com la institució tenia en els seus orígens.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021