El tinent de batlle de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, ha presentat el pressupost de l’Àrea de Cultura, el qual “com el conjunt del pressupost general, és de continuïtat amb respecte de l’any passat, i permetrà consolidar el projecte cultural dels darrers anys, que durant aquest darrer pressupost es defineix i consolida”. A més, Gilet ha subratllat que “es tracta d’un pressupost realista que consolida, reafirma i marca l’estratègia d’un projecte cultural a llarg termini que camina amb passa ferm cap a una Palma cada dia més compromesa amb la cultura”.
Sector escènic. En matèria escènica, el pressupost “consolida el projecte referencial de cadascú dels tres teatres municipals, que dóna contingut i sentit a cada un d’ells”, segons Gilet. Per això, aquest és el pressupost de consolidació de Tot Escena, projecte que “obre els teatres al sector escènic professional local, reformant l’ajuda pública” i afavorint, en definitiva, “una oferta teatral continuada que al temps millora els criteris de transparència en la elecció de les obres”.
El 2015 serà l’any de posada en marxa del PalmaDansaLab, que obre el teatre municipal Xesc Forteza al sector de la dansa professional i semiprofessional, per a la creació de tallers i programació, una iniciativa que “té la vocació”, ha explicat Gilet, “de projectar, promocionar i estimular l’experimentació i la investigació al sector”.
El Castell de Bellver, per la seva part, continuarà la seva consolidació com un espai de programació cultural recurrent, gràcies a les Nits Gótiques, El dia dels Museus, i diverses exposicions, tallers familiars, etc. En moltes d’aquestes iniciatives, destaca la identificació del castell amb l’aniversari dels 700 anys del seu coetani, Ramón Llull.
L’agenda cultura es veu reforçada a través del departament d’Espectacles, que millora la totalitat de la programació del Cinema a la Fresca, els Concerts del Corpus, Palma amb la Dansa, Burball... com també la de més recent creació, com per exemple el Festival de l’Humor, Teatre de Barra, Tot Escena, Ballades Populars al Born, etc. Es reforçarà especialment el programa Música per Palma, a fi de dinamitzar la ciutat donant l’oportunitat de mostrar el seu talent a joves músics de la nostra ciutat.
En el seu camí cap a l’eficàcia, les biblioteques normalitzen horaris i potencien les anomenades “de zona”, les quals obren de 8.30 a 20.30 i els dissabtes de 9 a 13 hores. La gestió indirecta de Son Gotleu i Son Cànaves millorarà la seva gestió, amb més activitats, horaris més amplis i un millor accés a la cultura dels més joves. També “continua l’increment de despesa en l’adquisició de llibres, premsa i publicacions”, passant de 44.800 a 65.000 euros.
Institucions dependents: l’Arxiu, Palma Espai d’Art... . La memòria documental de la ciutat té més garanties de conservació gràcies a la nova seguretat contra incendis. Es dóna continuïtat al pressupost de la Fundació Palma Espai d’Art, amb la garantia del patrocini del Banco Santander, i la cooperació d’institucions públiques com l’Institut d’Estudis Baleàrics. Pel que fa a la Fundació Pilar i Joan Miró, “és probable que s’incrementin els ingressos gràcies a les exposicions internacionals, i continuarem amb la identificació de Palma com a Territori Miró”, ha dit Gilet.
El Museu del Baluard incrementa el seu pressupost en 100.000 euros per a ajudar a garantir el compliment d’estabilitat pressupostària, en tant que la Banda Municipal de Música és, com ha manifestat Gilet, “un organisme a ple rendiment amb més d’un centenar de concerts programats, el qual podrà tornar a invertir en nous instruments”.
Novetats destacades. Les subvencions es mantenen en la línia dels darrers dos anys, per a activitats de promoció i difusió del patrimoni històric, com són les bandes de barriada, les escoles de música i dansa tradicionals, i amb una nova línia dotada de 30.000 euros per a les activitats que potenciïn la conversió de la ciutat en una destinació cultural.
També com a novetat s’organitzaran activitats d’homenatge “al mallorquí més universal, el mestre il·luminat Ramón Llull”, de qui commemorem el 700 aniversari de la seva mort. S’ha anomenat un comissionat el qual, ubicat a l’oficina de Rentadors, omplirà d’actes d’interès l’aniversari.
Palma, Patrimoni Mundial. Gilet ha anunciat que en breus dies es convocarà la comissió per a definir una proposta de candidatura a Patrimoni Mundial, “un camí llarg i ambiciós” durant el qual es facilitarà als ciutadans de Palma “un millor coneixement dels encants i la història de Palma, així com la importància d’aquesta distinció”, com ha explicat Gilet.