Expo Josep Coll 2022 baner
Presentació del quart volum de la col·lecció Museu de la Vida Rural

Biblioteca

Presentació del quart volum de la col·lecció Museu de la Vida Rural

bonart l'espluga de francolí - 17/11/14
180x180220317_Verdu_Bonart-180x180
El dia 20 de novembre, a les sis de la tarda, es presentarà al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, conjuntament amb la Formació Permanent, el llibre Cada dia és festa, de Bienve Moya, quart volum de la col·lecció Museu Vida Rural de l’Editorial Barcino. La presentació anirà a càrrec del director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte; de Jordi Llavina, director de la col·lecció; i de l’autor.

Cada dia és festa presenta el calendari festiu català per estacions i reflexiona sobre el sentit de la festa en la societat, els motius de la seva existència i perdurabilitat. “Aquest llibre no té la voluntat de ser una guia, ni una relació de festes i poblacions on se celebren, perquè el lector pugui preparar la sortida de cada setmana. Té la pretensió de mostrar, en una panoràmica prou àmplia, el ric paisatge actual de la festa popular catalana.”

Moya explica cada festa, el seu origen i cerca els motius que poden haver-la creat, de manera que les festes populars l’apropen a un anàlisi de la cultura. Parla de la festa tradicional, creada en base a l’economia agrària, marcada pel pas dels astres pels fenòmens meteorològics i la seva relació amb l’economia humana. “Al llarg dels segles, però, al gran cicle festiu relacionat amb el temps natural, s’hi han anat afegint creences religioses i esdeveniments històrics cabdals; en definitiva, la civilització de cada part del món.”

Bienve Moya (Vilanova i la Geltrú, 1944) ha estat implicat en companyies i projectes vinculats al teatre com Els Joglars, la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya, el Projecte Alcover, Trapezi o la Fira Internacional del Circ. També va ser un dels promotors del projecte Socatalà, d’investigació sobre la música tradicional contemporània, i des de l’Ajuntament de Barcelona va treballar a favor de la recuperació de les festes. L’any 2005, va intervenir en la fundació del col·lectiu Els Altres Andalusos. L’any 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura.

Et poden
Interessar
...

banner-pablito