El cicle "Creadors en dos temps" és un projecte que vol lligar present i futur a través de les converses entre artistes i creadors de generacions diferents (no només per edat, si no també pel context cultural que els ha tocat viure) de sis disciplines culturals amb mercats diferencials i diversos, i aquesta setmana acollirà la conversa entre els artistes Ignasi Aballí i Lúa Coderch a la Fundació Vila Casas. Una conversa presentada i moderada per Pilar Parcerisas, vocal del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
Ignasi Aballí, un dels nostres artistes contemporanis més interessants, interessat a explorar els límits del que és artistic i a relacionar l’art amb la quotidianitat de la qual extreu la major part dels materials amb què treballa. Des de l’any 1990 ha exposat en galeries i institucions públiques i internacionals. Ha participat en diverses biennals internacionals com la de Sidney (1998), Venècia (2008), Sharjah (2007). Dialogarà amb Lúa Coderch (Iquitos, 1982), una artista catalana d’origen peruà, becada, entre d’altres, pel CoNCA amb una beca per a la recerca i la creació en els àmbits artístics i del pensament. El seu treball més recent ha estat la instal·lació La muntanya màgica, exhibida a la Fundació Miró, que és un intervenció destinada a qüestionar el “present històric”.
La Fundació Palau, com a institució continuadora del llegat de Palau i Fabre, i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), organitzen aquest cicle amb la col·laboració de sis institucions culturals de referència de Barcelona, que participen i acullen els diàlegs: el Teatre Lliure, el Conservatori del Liceu, la Fundació Vila Casas, la Biblioteca Jaume Fuster, la Filmoteca de Catalunya i la Fundació Foto Colectania.
El cicle, ja ha acollit dues converses, entre Hernann Bonnín i Carlota Subirós al Teatre Lliure i Benet Casablancas i Albert Guinovart, amb molt bona rebuda per part del públic, Acollirà també les properes setmanes les converses entre les escriptores Llucia Ramis i Rosa Regàs (dijous 27 de novembre), els cineastes Pere Portabella i Albert Serra (dijous 4 de desembre) i els fotògrafs Joan Fontcuberta i Roc Herms (dimarts 9 de desembre).
En un moment de canvi de paradigma i de redefinició del marc de la cultura, són molts els temes a debatre sobre la situació en què es troben els creadors i les creadores d’avui. Aquest cicle els hi vol donar veu en unes converses orientades a crear nous relats culturals que permetin contrastar el context, els processos o les experiències de tots aquells que participin en els diàlegs i, a la vegada, visualitzar el relleu a través de les noves figures emergents, tot generant o enfortint els vincles de relació intergeneracional. Tantmateix, vol donar eïnes de com encarar el nou marc cultural i les noves tendències de producció en un moment de deconstrucció i reinvenció de la cultura.
L'art: Amb Ignasi Aballí i Lua Coderch. Dijous 20 de novembre, 19h 30. A l’Espai VolArt, Fundació Vila Casas. Ausiàs March, 22 – Barcelona. Presentat i moderat per Pilar Parcerisas, vocal del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
La literatura: Amb Llucia Ramis i Rosa Regàs. Dijous 27 de novembre, 19h 30. Biblioteca Jaume Fuster. Plaça Lesseps, 20-22 – Barcelona. Presentat i moderat per Valentí Puig, vocal del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
El cinema: Amb Pere Portabella i Albert Serra. Dijous 4 de desembre, a les 19h. Filmoteca de Catalunya. Plaça Salvador Seguí, 1-9 – Barcelona. Presentat per Isona Passola, vocal del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i Pere Almeda, director de la Fundació Palau. Moderat per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.
La fotografia: Amb Joan Fontcuberta i Roc Herms. Dimarts 9 de desembre, a les 19h 30. Fundació Foto Colectania. Julián Romea, 6 – Barcelona. Presentat i moderat per Pepe Font de Mora, director de la Fundació Foto Colectania. Tancament del cicle a càrrec de Pere Almeda, director de la Fundació Palau, i Gemma Sendra, vicepresidenta primera del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
Fotos Pere Pratdesaba.