El Museu d'Art Contemporani Gas Natural Fenosa (MAC) de La Corunya presenta l'exposició col·lectiva I la llum es va fer (Et factaest lux), que reuneix el treball de sis artistes contemporanis nacionals i internacionals sobre la llum com a suport i com a metàfora.
Sota l'evocació bíblica "Etfactaest lux" -I la llum es va fer- 20 obres de molt diferents formats -instal·lació, videoart, pintura i escultura- fusionen art, ciència, disseny i tecnologia i mostren la llum com a territori d'expressió en si mateix i no subordinat a les tradicionals categories artístiques.
El pare del bioarte, EduardoKac, arriba a La Corunya per experimentar una vegada més amb teixits vius i material genètic tant en Gènesi -creada expressament per a aquesta mostra- com a Singularis, en què el seu propi ADN juga un paper protagonista. L'artista anglès LukeJerram presenta també obra lligada a la ciència, protagonitzada per rèpliques de bacteris i virus a gran mida.
En un extrem oposat a la ciència més puntera, el cubà Duvier del Dago tria retratar la mutació mitjançant una gran instal·lació creada artesanalment a partir de teixir cordó de seda al mateix museu durant les setmanes prèvies a la inauguració. Aquest cordó pren una nova dimensió després de la projecció de llum negra, la mateixa que fa servir Marina Núñez per fer visible l'invisible mitjançant pintura fluorescent, vídeo i infografia.
Mònica Fuster i Arturo Álvarez completen la mostra jugant, cadascun amb diferents formats, a insinuar formes i imatges que només són perceptibles a l'ull humà després de revelar entre llums i ombres.
L'exposició, comissariada per ConchaFontenla, estarà oberta al públic fins al pròxim 3 de maig, convertint el MAC de la Corunya en un espai de reivindicació de la llum com a matèria primera de l'art actual.
A la imatge, obra d'EduardoKac.