BANNER MY BESTYS 7

Exposicions

"De l'esbós al mur. Víctor Pérez Pallarés, muralista" al Museu de Lleida

\
bonart lleida - 28/11/14
El 28 de novembe s'ha inaugurat l'exposició De l'esbós al mur. Víctor Pérez Pallarés, muralista al Museu de Lleida. La mostra es podrà visitar fins al 22 de març del 2014.
El 30 de novembre de 2010 es va formalitzar la donació al Museu de Lleida, per part de l’artista lleidatà Víctor Pérez Pallarés, d’un conjunt de 41 esbossos preparatoris relatius a diferents conjunts pictòrics murals per ell efectuats a les Terres de Lleida i la Franja. Al mateix moment, l’artista va donar quatre pintures sobre fusta de temàtica religiosa que se sumaven a les set de temàtica eucarística que ja havia donat l’any 2006. Pel que fa als esbossos la majoria són dibuixos a llapis sobre paper, tot i que la donació també va incloure obres efectuades amb tremp sobre paper o sobre cartró ploma, i reprografies sobre paper. En definitiva, ens trobem davant les proves que l’artista efectuava al seu taller i que posteriorment va traspassar sobre els murs de diferents edificis religiosos, civils i particulars. Avui, aquests esbossos que van donar lloc a les pintures murals mencionades, enriqueixen i complementen la col·lecció d’art sacre del Museu de Lleida: diocesà i comarcal.
L’exposició
A la vista dels antecedents, el Museu de Lleida: diocesà i comarcal ha organitzat una exposició temporal, comissariada per Esther Solé i Martí, que té entre els seus objectius donar a conèixer la donació efectuada per l’artista i, de retruc, fer una aportació científica sobre un conjunt de treballs que esdevenen fonamentals en la seva trajectòria. La raó de ser de la mostra troba diferents eixos vertebradors. El primer vindria donat pel just reconeixement que l’artista mereix en efectuar una donació d’obra tant important. Un segon aspecte és l’aportació científica que pot efectuar-se amb l’organització d’una exposició d’aquest tipus, la qual ha culminat en la publicació d’un catàleg que contribuirà a un millor coneixement de l’artista i, en concret, de la seva vessant de muralista. I un tercer, i no menys important, és la directa vinculació que pot establir-se entre el conjunt d’esbossos i la sèrie de pintures murals que l’artista va efectuar al territori lleidatà i la Franja. L’exposició, per tant, aportarà llum sobre el procés de creació d’aquests conjunts i la seva casuística particular. L’exposició s’ha organitzat, exclusivament, amb obres del fons donat per l’artista al Museu de Lleida. Tanmateix, l’artista ha cedit temporalment un cartró de les pintures de la Pobla de Cérvoles, atès que en la donació apuntada no es comptava cap obra d’aquest tipus. Pretendre explicar el corpus de pintura mural d’un artista mitjançant una mostra in absentia de qualsevol obra d’aquesta tipologia pot resultar complex, ja que els materials presentats són una constant referència a unes obres acabades que hom pot desconèixer, o haver vist només de passada. No obstant això, estem davant d’una mostra representativa de tota la carrera de Víctor Pérez Pallarés com a muralista i un testimoni clau dels viaranys que segueix el seu procés artístic. Els materials exposats són d’un gran valor artístic i documental: donen fe de moments concrets dins del procés d’elaboració d’una obra d’art, sovint amb un dinamisme i una frescor absents en les obres finals; evidencien les tasques de planificació prèvies a l’execució d’una pintura mural i s’erigeixen com a documents de gran rellevància tant per a detectar possibles replantejaments d’última hora com per a suggerir quin seria l’aspecte d’alguns projectes no executats o perduts.
Biografia de l'artista
Víctor Pérez Pallarés neix a la ciutat de Lleida l’any 1933. L’any 1947 ingressà com alumne a l’Escola de Belles Arts de Lleida, on va obtenir aquell mateix any la medalla d’or de dibuix. L’any 1951 es trasllada a Barcelona, on es llicencià en Belles Arts.
D’un bon principi s’incorporà i participà activament de la vida cultural i artística barcelonesa obtenint, també ben aviat, premis i reconeixements. Així, el 1955 obtingué el primer premi de l’Escola d’Arts i Oficis (Llotja), mentre que el 1957 fou becat pel Cercle Maillol de l’Institut Francès de Barcelona per anar a estudiar a París, ciutat on el 1958 va obtenir el Premi Watteau de gravat, atorgat pel govern francès. Ja de tornada a Lleida va ser guardonat amb la Medalla Morera en dues ocasions, l’any 1963 i l’any 1973. Durant gairebé més de vint anys s’ha dedicat a l’ensenyament. Víctor Pérez Pallarés va ser un dels membres fundadors del grup Cogul, creat l’any 1964, juntament amb els artistes lleidatans Albert Coma Estadella, Àngel Jové, Ernest Ibáñez i Albert Vives, grup que esdevindria una referència històrica per l’art d’avantguarda lleidatà. Ha participat en biennals com les de Sao Paulo i Alexandria i ha exposat, en mostres individuals i col·lectives, a Madrid, Barcelona, València, Florència, Lausana, Lisboa, Buenos Aires, Taipeh, París, etc.
Pintor expressionista, auster i verídic, i gravador, considerat un dels principals de l’informalisme català, destaca també com a muralista, realitzant a partir de l’any 1969 nombrosos treballs que abasten des dels frescs de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, fins als singulars murals que avui decoren les esglésies del Carme i Sant Antoni de Lleida, les de l’ermita de Butsènit de Lleida, i les de Pobla de Cérvoles, Seròs, Vilanova de l’Aguda, Vila-Sana, entre altres arreu del territori lleidatà. En terres aragoneses pertanyents al Bisbat de Lleida pintà els murals de les esglésies de Bellver de Cinca, Alcolea de Cinca, Pont de Montanyana, Areny i una capella particular a Noals.
BONART_BANNER_180x180M_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88