Jaume Reus i Morro ha estat presentat com a nou director de l’Arts Santa Mònica, Centre de la Creativitat, en un acte on ha donat a conèixer les línies bàsiques del projecte que regirà el centre de creació durant els propers anys. Reus va ser escollit director de l’Arts Santa Mònica mitjançant un concurs públic basat en els criteris de professionalitat, mèrits i capacitats.
Reus destaca que ‘es tracta de mediar, connectar, cotreballar i fer-ho de veritat. El centre d’art ha de ser un sensor i interactuar dins d’aquest sistema cultural’. En aquest sentit, Jaume Reus proposa que el centre i el seu director actuïn com a mediadors amb un nou perfil de gestió cultural sensible als canvis i processos de la societat. L’Arts Santa Mònica es definirà per la interdisciplinarietat, la transversalitat i els projectes de diversificació especialitzada, que posin en comú els creadors, els científics i les empreses culturals. L’espai es convertirà, així, en una plataforma per a la cultura participativa, és a dir, un lloc per transmetre i compartir el coneixement.
“Hem d’estar oberts a processos, a projectes de producció, a més de l’exhibició. A vegades centrar-te en l’exposició acaba sent una tirania”, comenta Reus sobre el tipus d’activitats que es podran veure a l’Arts Santa Mònica.
El nou director de l’Arts Santa Mònica ha presentat un projecte que aposta per la qualitat de la creació arriscada, pluridisciplinar, transversal i d’excel·lència, amb especial atenció a la participació en xarxes de creació i en la difusió i la implicació del ciutadà. El projecte s’emmarca en els eixos previstos per a l’Arts Santa Mònica-Centre de la Creativitat presentat fa un i mig pel Departament de Cultura: aparador, reflexió, connexió, formació i assessorament, i comunicació.
El director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, comenta que “Jaume Reus va ser escollit per unanimitat pel jurat. És una persona que coneix bé els centres culturals perquè ha hi estat en tots els nivells, una persona que aportarà reflexió des de la seva condició d’acadèmic”.
“El plantejament fa una aposta ferma per territoris menys físics i més digitals. Santa Mònica serà un espai d’’experimentació, risc, valentia i atreviment”, en paraules del nou director, un espai que tindrà en els conceptes de “social, local i mòbil” els tres eixos d’informació i comunicació que es potenciaran per tal de tenir una autèntica interrelació amb la comunitat d’usuaris del centre.
“Hem de comunicar el què es fa dins el centre, el què som. Molta gent camina, deambula per davant d’un lloc que crida l’atenció i diu: Ah! Allà passen coses interessants. Jo crec que ara aquí no passa i la gent és un riu immens que passa per les Rambles i nosaltres estem aquí un poc mirant el riu i això ho hem de millorar”, apunta Jaume Reus.
El projecte presentat per Jaume Reus desenvolupa els eixos d’actuació d’Arts Santa Mònica-Centre de la Creativitat per tal d’assolir sis objectius estratègics: 1. Optimitzar l’estructura i generar un treball en xarxa que racionalitzi els recursos i en potenciï les activitats. En aquest sentit, la cultura digital, que ofereix la possibilitat de transcendir el rol dels ciutadans com consumidors de creativitat i coneixement, per convertir-los en productors de continguts, són bàsics. 2. Donar a conèixer la creació contemporània, esdevenint un centre de punt de trobada de creadors, empresa i equipaments públics i privats. 3. Contribuir a la circulació i difusió de les produccions artístiques a escala nacional, estatal i internacional. 4. Potenciar la connexió i el treball en xarxa amb altres agents. 5. Col·laborar amb les universitats, institucions, instituts de recerca, centres de producció i difusió, empreses i mitjans de comunicació i 6. Col·laborar en el desplegament de les línies d’acció del Departament de Cultura.
Jaume Reus i Morro
Jaume Reus i Morro és doctor Cum Laude en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears, amb la tesi “Evasió i exili interior en l’obra de Joan Miró: 1939- 1945”.
Reus ha estat responsable de la gestió cultural de l’Espai Mallorca de Barcelona i curador de diverses exposicions en aquest mateix centre (2013- 2014). Igualment, ha estat curador, entre d’altres, de les exposicions Amaneció en medio de la noche, al Museo de la Ciudad i Centro de Arte Contemporáneo de Quito (Equador), Barceló abans de Barceló, a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma, La belleza de la fealdad. Amaru Cholango, a Tapettenfabrik de Bonn (Alemanya) o A l’entorn de Neon de Suro, 1975-1982. Col·lecció Rafael Tous a diverses ciutats de Balears i Catalunya.
Prèviament, Jaume Reus i Morro havia dirigit el Departament d’Educació, Acció i Difusió Cultura, així com responsable de comunicació de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca, entre els anys 2004 i 2012. També va ser coordinador de comunicació a Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma (2005).
Ha estat també col·laborador habitual de diverses revistes i suplements culturals, així com autor de desenes d’articles a premsa. És autor del llibre “Art i conjuntura. La Jove Plàstica a Mallorca 1970-1978, Binissalem”, editat per Di7 Edició.
En el camp de la docència universitària, Jaume Reus i Morro ha exercit com a professor universitari en el terreny de les arts plàstiques i visuals a Balears i Llatinoamèrica. Així, ha estat professor convidat a la Universidad Central del Ecuador, a la Universidad Sant Francisco de Quito, i a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) a Ciutat de Mèxic.
Entre els anys 1996 i 2003, va impartir docència a la Universitat de les Illes Balears com a professor de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, i ha format part de diferents equips d’investigació, entre els quals destaquen l’equip d’investigació sobre “Art i Estètica Contemporànies”, l’estudi “Bases para una sistematización de las fuentes documentales y gráficas para el estudio de las historia de las artes plásticas y la fotografia en Baleares entre 1890 y 1980”, o el “Catàleg de Protecció d’edificis i elements d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma”.
Procés de selecció: concurs públic
El procés de selecció es va endegar al 10 d’octubre de 2014, amb la publicació de les bases del concurs al portal web del Departament de Cultura. És la primera vegada que el director de l’Arts Santa Mònica s’escull mitjançant un concurs obert. La presentació de candidatures es va tancar un mes després, el 10 de novembre. En aquest període, es van rebre un total d’11 candidatures per participar en el procés de selecció.
La Comissió d’Experts nomenada pel Departament de Cultura i formada per 11 professionals de la gestió i de diferents disciplines culturals, i per 2 funcionaris experts en gestió cultural, ha dut a terme la valoració dels candidats basant-se en els criteris de professionalitat, mèrits i capacitats.
Els candidats que participaven al procés de selecció havien de tenir una titulació superior universitària, acreditar experiència en llocs de responsabilitat en l’àmbit de la gestió cultural i demostrar els coneixements específics en els diversos àmbits culturals, atès l’enfocament global i multidisciplinari que té el projecte.
La comissió de valoració dels candidats estava integrada per: Joan Abellà, gerent del MACBA; David Albet, músic (i Francesc Prat, com a suplent); Ventura Barba, director executiu d’Advanced Music (Sónar i Sónar +D); Laura Borràs, especialista en literatura comparada i digital; Cesc Casadesús, gestor cultural, ballarí i director del Mercat de les Flors; Lluís Cuevas, coordinador de programes de TV3; Vicent Fibla, director del Centre d’Art Lo Pati, d’Amposta, i expert en artssonores i visuals; Clara Rodriguez, gestora cultural i subdirectora de la Fundació Teatre Lliure; Pilar Parcerisas, crítica d’art i curadora, i Glòria Picazo, crítica d’art, comissària i directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida. També en formaven part Gabriel Planella i Conxita Oliver, exercint com a president i com a secretària de la comissió respectivament.
Com a resultat del procés, la Comissió ha proposat Jaume Reus i Morro, gestor cultural i doctor en Història de l’Art, com el candidat que considerava més adient, i s’ha elevat al conseller de Cultura la proposta de contractació.
Amb l’elecció i posterior nomenament del nou director, es compleix amb el compromís adoptat fa un any i mig per tal de convocar la plaça de director de l’Arts Santa Mònica mitjançant convocatòria pública abans d’acabar l’any 2014.
Fotos Juande Jarillo – Arts Santa Mònica 2014.