La Fundació ArtAids i la Fundació Suñol presenten conjuntament, fins al 24 de gener del 2015, l’exposició Perfect Lovers. art en temps de la sida, comissariada per Hilde Teerlick. La mostra inclou obres d’importants artistes que han expressat un gran compromís amb temàtiques relacionades amb la malaltia per sensibilitzar la societat i fer visible una realitat encara massa oculta.
Juan Vicente Aliaga va assenyalar, l’any 2011 amb motiu de l’exposició You are not alone a la Fundació Miró de Barcelona (organitzada també per ArtAids), un doble problema en relació amb la sida que, malauradament, es manté gairebé inalterable en la seva forma i en la seva dimensió. En primer lloc, Aliaga denunciava una percepció esbiaixada fruit, com sol succeir en aquests casos, de l’etnocentrisme occidental: “Amb això miro de dir que a poc a poc es va instal·lant la idea que la sida està sent vençuda. És a dir, es confon el nivell de benestar assolit pels malalts del Primer Món amb l’assolit a la resta de països.” I és que una cosa és la sanitat als països rics i una altra, als països pobres: “No és el mateix viure a Barcelona que a Karachi.” I, en segon lloc, Aliaga es lamentava de com “s’acceptava” la sida com a problema global i, en canvi, de com seguia estigmatitzant-se el malalt concret: “[Cal fer l’esforç] de limitar la distància personal amb el tema. Avui se la reconeix abstractament com un problema universal –la sida és cosa de tots–, però no se l’assumeix en allò concret com a quelcom de cadascú.”
Per això continua essent tan necessària l’acció de fundacions com ara ArtAids, i també per això continua tenint sentit organitzar exposicions com la que es fa a la Fundació Suñol. Si a tot plegat hi afegim l’enorme qualitat dels artistes i de les propostes que s’hi presenten, aleshores el projecte no només és pertinent, sinó també interesantíssim. És a dir: l’exposició Perfect Lovers reuneix treballs d’artistes com ara Félix González Torres, Derek Jarman, Peter Hujar, Pepe Espaliú, Robert Gober, General Idea, Robert Mapplethorpe i Nan Goldin; a més, s’han encarregat obres de nova producció a Keren Cytter, Willem de Rooij i Eulàlia Valldosera, que presentaran per primera vegada amb motiu d’aquesta mostra. Senzillament imprescindible.
ArtAids va ser fundada el 2006 a Holanda per l’escriptor i col·leccionista d’art Han Nefkens, que viu amb el VIH des del 1987. És una fundació privada l’objectiu de la qual és combatre l’estigma associat al VIH/Sida encarregant peces a reconeguts artistes internacionals que tractin sobre la malaltia i qüestions relacionades. ArtAids es va instal·lar a Barcelona a finals del 2008, on ha desenvolupat nombrosos projectes, entre els quals hi ha l’exposició You are not alone, a la Fundació Miró (2011), i la instal·lació del banc-escultura Per sempre i un dia, de Lawrence Weiner al Mercat de Santa Caterina (2013). Aquesta és la segona ocasió en què col·labora amb la Fundació Suñol, després de l’exposició Mirant des de fora (2009).
A la imatge, Robert Mapplethorpe. Lily, 1984. Impressió en gelatina de plata. 35,1x35 cm. © Robert Mapplethorpe Foundation.