Va arribar de Buenos Aires a Barcelona l’any 1965 i en 48 hores ja tenia un encàrrec per la Pirelli. “Fue fàcil abrirse camino en Barcelona, era otra época y yo venía con material fresco”, rememora el dissenyador gràfic America Sanchez. Ara, el Palau Robert li dedica una àmplia exposició que, sota el títol de “Clàssic, modern, jazz i tropical” recull la seva llarga, fecunda i eclèctica trajectòria.
Des del 23 d’octubre fins al 23 de febrer, es pot fer una immersió al seu univers conceptual i creatiu, gràcies a aquesta mostra realitzada amb els fons de l’arxiu Lafuente de Santander i complementada amb altres obres de col·leccions catalanes i reproduccions facsímils. El comissari de l’exposició, Juan Riancho, ha parlat del repte de condensar la figura polièdrica de Sánchez en els set àmbits en què s’estructura l’exposició. Començant pels seus inicis a Barcelona i acabant amb la seva vessant més personal, l’exposició és un ric recorregut per la història del disseny gràfic de Barcelona que és també la història dels darrers 50 anys de la ciutat.
America Sanchez és el responsable de la identitat corporativa de reconegudes institucions i empreses, com el Museu Picasso o el Teatre Nacional de Catalunya, Vieta, Vinçon, la Caixa, Torraspapel, Cerveses Moritz, el Col·legi d'Arquitectes, la Generalitat de Catalunya, la Candidatura Olímpica de Barcelona, el Futbol Club Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, el Festival Grec, l'Ajuntament de Barcelona, la Mercè, el Tricicle, el Casal Lambda, entre moltes altres. És autor del fenomenal llibre Barcelona gràfica, editat per Gustavo Gili l’any 2001.
El títol de l’exposició és tot un manifest de com America Sanchez concep el disseny; ha de ser clàssic, en el sentit que ha de recórrer a la història i mirar els mestres; ha de ser modern, ha d’estar al cas de les tendències dels temps; ha de ser jazz, ha de permetre la improvisació i la espontaneïtat; i ha de ser Tropical perquè el disseny ha d’incloure la casualitat, la bogeria, la llum, la calidesa i el disbarat.
A la imatge, America Sanchez parla de la seva trajectòria durant la presentació a premsa de l'exposició acompanyat del col·leccionista José María Lafuente.