LABoral de Gijon i les set institucions culturals i artístiques europees que formen part de la Xarxa Europea d'Art Digital i Ciència ha llançat la seva primera convocatòria internacional de residències artístiques. La crida convida a artistes de tot el món que treballen en l'àmbit de ciència i tecnologia a desenvolupar un projecte durant una residència que, en primera instància, tindrà com a seu l'Observatori Europeu Austral (ESO per les seves sigles en anglès - European Southern Observatory- ), situat a Xile; i una estada posterior al Futurelab d'Ars Electronica, a Linz (Àustria).
La Xarxa Europea d'Art Digital i Ciència és un projecte cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea i té com a objectiu promoure un treball en comú d'artistes i científics. És una de les apostes més importants al continent per buscar la interdisciplinarietat entre la ciència més avançada i l'avantguarda creativa de l'art digital, crear un circuit europeu capaç de promoure i exhibir obres i projectes en aquest camp, i arribar a noves audiències per a aquestes pràctiques creatives. En aquesta iniciativa participen l'ESO, com a institució científica, i vuit institucions culturals europees, entre les que a més de LABoral i Ars Electronica, es troben el Center for the Promotion of Science, Sèrbia; DIG Gallery, Eslovàquia; Science Gallery, Irlanda; Fundació Saragossa Ciutat del Coneixement, Espanya; Zavod K6 / 4, Eslovènia; i GV Art, Regne Unit.
La Xarxa Europea d'Art Digital i Ciència pretén combinar els aspectes i conceptes científics amb els plantejaments utilitzats en l'art digital, fomentant el treball interdisciplinari i l'intercanvi entre cultures. També posa l'accent en el paper de l'art com a catalitzador en processos de renovació social. Mitjançant la creació d'imatges i narratives sobre els potencials riscos i beneficis que van necessàriament lligats al desenvolupament tecnològic i científic, els artistes influeixen considerablement en la manera en què la societat assumeix i accepta aquests avenços.
Els aspirants poden enviar un vídeo breu en què expliquin la idea per al projecte que desenvoluparien i implementarien en el marc de les residències en ESO i el Futurelab d'Ars Electronica. El termini d'admissió de candidatures finalitza el 9 de febrer de 2015. Els artistes seleccionats en aquesta convocatòria tindrà cobertes les despeses de viatge i allotjament, així com els seus honoraris professionals.
Un jurat format per representants de cada membre de la xarxa es reunirà entre el 23 i el 25 de febrer per seleccionar els dos artistes que participaran en el programa de residències. Els guanyadors seran acompanyats i assessorats per mentors tant en l'ESO com en el Futurelab d'Ars Electrònica. La primera part de la residència servirà de font d'inspiració, la segona part està pensada per a la implementació del projecte artístic. Els projectes que es presentin a la convocatòria poden registrar-se a la següent adreça: http://artandscience.aec.at/
Els resultats de les residències s'estrenaran en l'Ars Electrònica Festival entre el 3 i el 7 de setembre del 2015 a Linz. Posteriorment, una exposició itinerant de construcció modular itinerarà per les set institucions culturals participants, entre elles LABoral Centre d'Art i Creació Industrial. Aquesta exposició s'acompanyarà de tallers i formats de discussió com seminaris i congressos.
ESO és la principal institució astronòmica intergovernamental europea i l'observatori més productiu del món. Porta a terme un ambiciós programa orientat al disseny, construcció i operació de
proporcionant així les eines necessàries perquè l'astronomia aconsegueixi importants descobriments científics. ESO també compleix un important paper tant en la difusió com en l'organització de la cooperació en investigació científica. L'Observatori Europeu Austral opera en tres llocs, únics per la seva qualitat per a l'observació, situats al Desert d'Atacama xilè: La Silla, Paranal i Chajnantor.