El regidor de Cultura i Turisme, Xavier Escura, ha presentat el 16 de gener, al Museu de Sant Cugat, l’exposició Una mirada: Catalunya 1700-1714, que es podrà visitar del 20 de gener, dia de la inauguració, fins al 5 d’abril. A l’acte, també hi han participat els col·leccionistes Antoni Gelonch i Joan Franquesa i el director del Museu, Lluís Campins.
Emmarcada en els actes de commemoració del Tricentenari a Sant Cugat, l’exposició ofereix una mirada sobre Catalunya en el context de la guerra de Successió a partir del testimoni recollit i seleccionat per tres col·leccionistes: Marès, Gelonch i Franquesa. La tècnica del gravat és la més idònia per donar aquest testimoni. És la que es feia servir en l’època, ara fa tres-cents anys, quan els museus tot just es començaven a crear per difondre la cultura i l’art de la manera més democràtica. Aquesta mostra artística, que ja s’ha pogut veure al Museu Frederic Marès de Barcelona, incorpora, en l’exhibició santcugatenca, 8 gravats de la col·lecció particular de Joan Franquesa. L’exposició aplega 41 gravats en cinc àmbits: el poder, el territori, la guerra, la vida quotidiana i les imatges de devoció.
Durant la presentació, Xavier Escura ha indicat que “aquesta exposició destaca per ser una mostra rellevant des d’un punt de vista acadèmic i històric. És una mostra singular i qualificada que generarà interès i farà que moltes persones de fora del municipi també s’acostin al Museu”. Escura ha destacat que “a banda de l’interès en si, l’exposició és un clar exemple que la història i el gravat poden ser amens”.
Per la seva banda, Antoni Gelonch ha manifestat que “aquests gravats reprodueixen escenes històriques molt diverses, ja sigui l’arribada de la cort austriacista a Catalunya, ja sigui la manera de fer del moment, ja sigui el setge de Barcelona o les batalles d’Almenar, Lleida, Prats de Rei i Cardona durant la Guerra de Successió”.
Així mateix, Joan Franquesa ha destacat que “aquesta exposició s’emmarca en els actes del Tricentenari a Sant Cugat” i ha agraït “la possibilitat de poder realitzar aquesta producció al Museu de Sant Cugat”.
L’exposició es completarà amb un seguit d’activitats paral·leles, que inclouran conferències (el 18 de febrer a càrrec de Toni Soler), tallers de gravats per a famílies i adults (14 i 15 de febrer, respectivament) i visites comentades.
A les imatges, a dalt, detall d'un gravat; a sota, un moment de la presentació (Foto Localpress).