El CCCB presenta una nova edició del
Debat de Barcelona que, del 26 de gener al 16 de març de 2015, revisarà alguns dels grans conceptes del pensament polític en el context actual de crisis múltiples i ho farà preguntant-se pel sentit d’idees tan importants per la vida col·lectiva com «
llibertat», «
igualtat», «
comunitat» o «
ciutadania», entre d’altres. Amb el títol de
Prendre la paraula, el debat també pretén reivindicar el valor de les paraules, actualitzar-les i dotar-les de nous sentits i convidar la ciutadania a apropiar-se’n.
El cicle serà inaugurat per
Axel Honneth, director de l’Escola de Frankfurt, i comptarà amb la presència de destacats pensadors del moment com
Saskia Sassen,
Luc Boltanski o
Seyla Benhabib, entre d’altres.
El Debat de Barcelona és el cicle de conferències amb més tradició del CCCB. Cada any reflexiona sobre algun aspecte clau de la vida contemporània amb una perspectiva filosòfica. Ja han estat centenars els filòsofs, sociòlegs i escriptors que han passat per Barcelona, des de Zygmunt Bauman, Tzvetan Todorov, Judith Butler i Claudio Magris fins al recentment desaparegut Ulrich Beck.
Al llarg dels darrers anys, el Debat s’ha interrogat sobre la vida i el sentit de l’existència en el món contemporani –en cicles com
La condició humana (2008) o
Virtuts (2012)– i sobre les conseqüències culturals de la globalització –a
Fronteres (2004) o
Pensar el futur (2010). També ha reflexionat sobre el futur d’Europa, la crisi econòmica, la ciutat oberta o la vida en comú.
La conferència inaugural de l’edició 2015 del Debat de Barcelona tindrà lloc el proper dilluns 26 de gener a les 19h i anirà a càrrec del filòsof i sociòleg Axel Honneth, qui parlarà del concepte de llibertat.
Programa:
Dilluns, 26 de gener, a les 19 h. Llibertat. Axel Honneth, filòsof i sociòleg, director de l’Institut für Sozialforschung de la Universitat de Frankfurt. Recentment ha publicat
El derecho de la libertad. Esbozo de una eticidad democrática (Katz/ Clave Intelectual, 2014). Presenta: Vicenç Villatoro, director del CCCB.
Dilluns, 2 de febrer, a les 19 h. Justícia i igualtat. Saskia Sassen, catedràtica de Sociologia a la Universitat de Columbia, de Nova York. El seu últim llibre és
Expulsiones. Brutalidad y complejidad en la economía global (Katz, 2015).Presenta: Jaume V. Aroca, periodista.
Dilluns 9 de febrer, a les 19 h. Individu i comunitat. Estrena del documental «La societat del cansament. Byung-Chul Han a Seül i Berlín» (61’, 2015), d’Isabella Gresser, seguit d’una taula rodona amb Fina Birulés, professora de Filosofia a la Universitat de Barcelona; Albert Lladó, periodista cultural; Manel Ollé, professor d’Història i cultura xinesa contemporània a la Universitat Pompeu Fabra, i Isabella Gresser, artista visual. Presenta: Emili Manzano, periodista.
A les imatges, a dalt, Saskia Sassen; a sota, Axel Honneth.