La Fàbrica edita un nou número de Matador, la revista de cultura, idees i tendències que s'ha convertit en objecte de culte des de la seva aparició l'any 1995. Matador és un projecte únic i radical que aposta per la qualitat, els continguts i el disseny a través d'un sol número l'any batejat amb una de les lletres de l'abecedari.
Matador arriba al seu volum Q i celebra un dels seus senyals d'identitat de forma rotunda. Realitza un elogi de la fotografia de la mà d'un dels grans fotoeditors de la història: Robert Pledge, fundador de la mítica agència ContactPressImages. Pledge ha reunit per a aquest número de la revista dotze treballs de dotze grans fotògrafs. Matador mostra en tot el seu esplendor fotografies de SebastiãoSalgado, AnnieLeibovitz, EdwardBurtynsky i SammyBaloji, entre d'altres, en una edició que constitueix una autèntica reivindicació de la imatge.
Cada número de Matador s'acompanya d'un Quadern d'Artista. El corresponent al Volum Q és un treball inèdit de Joan Fontcuberta compost per 14 fotografies que mostren invitacions de museus i galeries d'art recopilades per l'autor i transformades en vestigis més o menys recognoscibles per l'acció voraç d'uns cargols silvestres que es converteixen en coautors de l'obra. Per primera vegada el Quadern d'Artista de Matador es fa exposició i, a partir del 28 de gener, la sèrie Gastropoda podrà visitar a La Fàbrica (C / Albereda 9. Madrid).
Biografies Robert Pledge (Londres, 1942) va estudiar llengües i antropologia de l'Àfrica occidental i va trobar el seu camí en el periodisme com a especialista en temes africans. Ha estat editor de la revista Zoom i director de la seu a Nova York de l'agència Gamma. El 1976 va fundar l'agència ContactPressImages juntament amb David Burnett. Ha comissariat grans exposicions fotogràfiques en tot el món, ha format part de prestigiosos jurats internacionals com el WorldPressPhoto i la beca W. Eugene Smith, i ha editat llibres tan reconeguts com Xarxa-Color NewsSoldier (Phaidon), amb Li Zhensheng, i 44 Days: Iran andtheRemakingoftheWorld (Focal Point / NationalGeographic), de David Burnett. Recentment ha editat quelque part en France. L'été 1944 de John G. Morris (Marabout / Hachette) amb fotografies inèdites del conegut editor de fotografia de la revista Life. Treballa a cavall entre París i Nova York i visita la Xina amb freqüència.
Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) és un dels autors més originals i insòlits de la fotografia contemporània. Com a artista, crític, docent i assagista, ha dedicat la seva vida a investigar el llenguatge fotogràfic, articulant un corpus teòric únic que qüestiona la creació artística i la percepció de l'espectador. Fontcuberta és professor d'Estudis de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, de la Harvard University i autor de més d'una quinzena de llibres. La seva obra forma part d'algunes de les col·leccions d'art més importants del món i entre els seus múltiples premis i reconeixements es troba el Premi Internacional de la Fundació Hasselblad (2013), el Premi Nacional d'Assaig d'Espanya (2011), el Premi Nacional de Fotografia d'Espanya (1998) i el nomenament de cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres pel Ministeri de Cultura de França (1994).