Des del 7 de febrer fins al 25 de maig de 2015 es podrà veure al hall del MUME el projecte “Postdata. 2010/2015” de l’artista visual i antropòleg, Pep Dardanyà. El 7 de febrer, a les 13h,el mateix artista, Pep Dardanyà, i Jordi Font, director del MUME, presentaran el projecte.
Aquesta petita exposició, que es compon d’una instal·lació de vídeo, fotografia i documentació, parteix de l’experiència familiar de l’artista. Fa pocs anys, l’artista es va assabentar que un germà del seu avi matern havia desaparegut al front de guerra de la Noguera-Pallaressa l’any 1938. Arran d’aquest fet traumàtic, el seu avi –Joan- va demanar, molts anys després, que Josep –que era el nom del desaparegut– fos el nom del seu nét.
Aquesta revelació familiar porta l’artista a rastrejar les vivències del seu avi i els seus dos germans durant la Guerra Civil, l’exili i la postguerra franquista. A partir del cas del germà del seu avi desaparegut (Josep), indaga també sobre la trajectòria del seu propi avi (Joan) empresonat a Mataró durant 3 anys en plena postguerra, i la d’un altre germà, Francesc, que va emprendre el camí de l’exili a França, passant pel camp de Sant Cebrià i per un Grup de Treballadors Estrangers a Vilafranca de Roergue.
Tal com assenyala el mateix artista: “Havia escoltat i llegit moltes històries sobre la guerra civil però no va ser fins aquest moment, reconstruint les vides dels tres germans, que vaig tenir plena consciència de les seves conseqüències. La mort, la repressió i l’exili dels meus familiars representaven les tres formes d’acabar una guerra per part dels vençuts i això tenia incidència directa sobre la meva vida i el meu caràcter.”
El projecte “Postdata” vol ser un modest exercici de recuperació de memòria familiar i, al mateix temps, un homenatge als que varen patir les conseqüències de la guerra. Els documents reals recuperats i la descripció objectiva dels fets ens remeten a la legitimitat de la memòria. Però son les noves imatges creades per l’artista, en tornar als paratges on van succeir els fets, les que transmeten l’emoció per la via de recórrer la geografia sentimental d’aquelles experiències.
Pep Dardanyà és artista visual, antropòleg i gestor cultural. Actualment, exposa al MACBA el projecte “Car je est un autre”.
www.pepdardanya.com
Aquesta treball s’inclou dins la secció “Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies”. La secció Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies ocupa un petit espai situat al hall del MUME i es dedica a la mostra periòdica de propostes artístiques contemporànies que tenen com eix del seu treball les relacions entre l’art i la memòria -individual i col·lectiva- associada a fets històrics i polítics. En aquest sentit, es dóna prioritat a aquelles obres que, a partir d’un esguard documental, emotiu i reflexiu, tenen en consideració la funció i influència que poden exercir la memòria i la figura del testimoni tant en la comprensió de la història del segle XX, com en una possible aproximació crítica a la complexitat del món actual.