Es Baluard de Palma prepapra del 13 de març al 30 d'agost del 2015 La Mer au Milieu des Terres / Mare Medi Terraneum. La mostra serà inaugurada el 12 de març a les 20 h.
El Mediterrani, etimològicament «mare midi terra», el mar enmig de les terres, es presenta com una conca aparentment tancada que en realitat s’obre a l’oest per l’estret de Gibraltar. Un espai que ha estat sempre cruïlla de cultures mesopotàmica, cartaginesa, bereber, semítica, persa, fenícia, grega i romanai bressol de religions: jueva, cristiana i islàmica. Aquest mar fou i és així mateix el bressol econòmic i cultural de nacions incipients, afavorit pels intercanvis marítims que permeteren la supremacia de l’anomenada civilització occidental. Territoris de la diversitat que qüestionen la idea de frontera i transformen els models d’identitat i de les figures polítiques sorgides a partir dels esdeveniments revolucionaris.
«La Mer au Milieu des Terres // Mare Medi Terraneum», exposició comissariada por Cécile Bourne-Farrell, té per objectiu revelar la mirada crítica i real de determinats artistes sobre un espai que no és tan sols el de Shengen o de l’euro, sinó l’hàbitat de totes les civilitzacions del món reunides en les aigües compartides del Mediterrani. Tan lluny i tan a prop, l’actualitat sobrepassa el present, l’art el que procura proposar és una certa distància imprescindible a l’epicentre d’allò que lliga els homes amb la terra i el mar, sobre o sota el nivell de l’aigua, des de fa mil·lennis.
No passa ni un sol dia sense que s’al·ludeixi al Mediterrani com un drama i no com un espai participatiu i de cultura. Lluny és el Mediterrani de Braudel, les seves meravelloses descripcions de paisatges s’han convertit en destinacions turístiques i Palma de Mallorca no n’és una excepció. Per la seva situació i insularitat, Mallorca es troba al cor d’aquest mar occidental i oriental els accessos del qual generen alhora atracció i rebuig a una Europa contemporània cada vegada més proteccionista. Aquest projecte curatorial no té per objecte il·lustrar el Mediterrani sinó oferir una mirada distinta sobre aquelles regions mil·lenàries i proposar-nos ser actors potencials d’algunes pràctiques i situacions del Mediterrani. Aquest embull de pràctiques i situacions són les que privilegien l’observació raonada, el coneixement i la negociació, que segueixen sent el motor essencial d’encontres entre mons que s’ignoren i que es manifesten en aquestes aigües i en el litoral. Els artistes seleccionats i les seves obres escometen aquest plantejament des de vessants diferents: Ali Cherri, Marcel Dinahet, Lara Fluxà, Chourouk Hriech, Bouchra Khalili, Yazan Khalili, Farah Khelil, Ange Leccia, Rogelio López Cuenca, Geoffroy Mathieu & Bertrand Stofleth, Antoni Muntadas, Hervé Paraponaris, Marco Poloni, Zineb Sedira, Oriol Vilanova, Yorgos Zois.
A la imatge, Marcel Dinahet, Famagusta Varosha. Projecte «Suspended Spaces» (video still). Cortesia Domobaal, Londres © de l’obra, Marcel Dinahet, 2014.