L’ajuntament de Sant Cugat destinarà 600m2 a la difusió i pràctica de les arts visuals amb la inauguració, el 4 de març, del nou Centre d’Art Maristany. L’espai tindrà dues funcions principals; d’una banda, posar a disposició de la ciutadania un cicle d’exposicions d’art contemporani en els seus diferents vessants. De l’altra, una oferta d’activitats a l’entorn de les arts que facin de Sant Cugat un centre neuràlgic de l’activitat artística vallesana. Cursos, tallers, xerrades, conferències...
Centre d’Art Maristany
L’espai d’exposició principal, situat a la planta soterrani de l’equipament, oferirà una programació temporal de propostes d’interès pel públic en la creació i el pensament contemporanis. A la primera planta també compta amb un espai polivalent on es poden ubicar des de conferències, presentacions de llibres, audiovisual, arts escèniques de petit format, exposicions de petit format, etc. La recepció de l’espai, a banda de donar servei propi a les instal·lacions, també donarà un servei d’informació turística com a via d’entrada des dels Ferrocarrils Catalans.
Centre de la XCCP
El nou equipament, situat on antigament hi havia els jardins de Can Maristany (actualment restaurant Viena) s’ha remodelat per passar a formar part de la Xarxa de Centre Culturals Polivalents (XCCP). Això vol dir que s’hi realitzaran cursos i tallers com en la resta de centres, amb la peculiaritat que s’hi faran només aquells que tinguin a veure amb les arts. Can Maristany també acollirà el projecte Windown, tallers d’art dirigits a persones amb discapacitat intel·lectual que començaran aquest divendres i que ja tenen totes les places ocupades. Actualment, a més, l’alumnat dels Entretallers, tallers d’art que ofereix l’ajuntament, ja hi realitzen les seves classes i tallers.
Un espai obert a la ciutat
L’espai també vol tenir una participació activa en els projectes de ciutat ja establerts o de nova creació (Nit de l’Art, Festa Major, Festa de barri, Festival de Poesia, etc...)
Darrera exposició de l’Any Formiguera
La Sala d’exposicions acollirà la darrera mostra dedicada a Pere Formiguera, fotògraf local i global que va morir fa un any i escaig i amb le qual la ciutat s’ha bolcat oferint tot una sèrie d’actes emmarcats en l’Any Formiguera. “Pere Formiguera. Ars photographica” és un recorregut per algunes de les obres més importants de Pere Formiguera al llarg de la seva trajectòria creativa i fotogràfica, tot centrant-se en els aspectes d’originalitat i renovació de la fotografia com a expressió artística, que li comportà el reconeixement internacional de la seva obra. La inuguració de l’exposició tindrà lloc el dimecres, 4 de març, a les 19 h. Podem destacar una sèrie de Polaroids dels anys setanta, però en seran protagonistes el projecte Cronos, amb tota la sèrie de fotografies fetes al seu germà, Santi, durant deu anys, una fotografia cada mes, i sèries més petites sobre la seva mare i el seu pare. Part del projecte Ulls clucs, els retrats de gent rellevant de la cultura i la societat, amb els ulls tancats, que provenen del Museu Nacional d’Art de Catalunya, o part de la sèrie Capses i Pedres, cedides per la ocasió pel nou Museo Universidad de Navarra, inaugurat a principis de febrer, que té una de les col·leccions més importants de fotografia d’Espanya, i alhora una de les col·leccions més importants de peces de Pere Formiguera. L’exposició s’acompanyarà de records més emotius i propers amb tota una sèrie de materials cedits per amics, com a reconeixement i homenatge a la seva part més humana, tots ells recopilats pels comissaris David Balsells i Chantal Grande, de la Fundació Forum per la Fotografia de Tarragona, i amics íntims de Pere Formiguera i de la seva família, i per tant amb un enfocament de l’exposició que fuig de la vessant acadèmica, ja revisada l’any 2006 amb una gran exposició retrospectiva, i s’apropa a un terreny més personal.
A l’espai polivalent es trasllada l’exposició “Pere Formiguera. Comissariats i col·laboracions” on es mostraran una selecció de peces en les que Pere Formiguera va ser comissari per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Cugat, i que formen part dels fons artístics municipals, amb peces de les exposicions d’Humberto Rivas, Martí Llorens i Kim Manresa, i amb un petit espai dedicat a la col·laboració entre Pere Formiguera i Gemma Molera per la creació dels fotogravats del projecte Pedres.
A la imatge, Casa Maristany de Sant Cugat.