El Museu de Fotografia Contemporània Palau Solterra de la Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí ha presentat les noves exposicions temporals dedicades a Francesc Serra i Ramón Manent. "L'artista al seu taller" i "Artistes del fons al seu taller" són, respectivament, els títols de les mostres dels fotògrafs autodidactes Francesc Serra (Barcelona 1877-1967) i Ramon Manen (Mataró, 1948). Captivats per l'instant de la creació i la figura del geni, les seves instantànies suggereixen l'empremta cultural que ens han llegat artistes com Llimona, Sagnier o Meifrèn, o copsen la presència artística de Guinovart, Tàpies, Llena, Arranz Bravo o Plensa - tots ells presents a la col.lecció del Palau Solterra- entre d'altres. La captació d'aquells noms, avui ja desapareguts, del primer, i els retrats d'artistes consagrats del nostre temps, del segon, reflecteixen una especial sensibilitat envers l'ofici i l'obra del creador plàstic i segueixen les petjades de tants fotògrafs que han volgut immortalitzar pintors. Ambdues mostres es complementen amb una conferència emmarcada en el 12 Cicle d'Història i Humanitats, que tindrà lloc el dia 10 d'abril a les 19:30 hores a l'Auditori del Palau Solterra. La inauguració de les dues exposicions es durà a terme el 7 de febrer, a les 19:30 hores a la qual també hi assistiran els comissaris de l'exposició, Rafel Torrella i Glòria Bosch, i el fotògraf, Ramon Manent.
Cal recordar que la tasca retratista de Francesc Serra Dimas va iniciar-se ben aviat, al principi de la seva trajectòria de fotògraf. Les seves primerenques activitats de dibuixant i litògraf van donar pas a una dedicació completa al món de la fotografia en el seu vessant de reproductor d'obres d'art. Per la seva càmara van passar producció de molts artistes plàstics del moment i diverses col.leccions privades. Treballava amb artistes de galeries com La Pinacoteca, Les Galeries Laietanes, la Galeria Syra, la Sala Parés o el Faianç Català, entre d'altres. Les seves fotografies apareixien de manera habitual en les publicacions que tractaven temes artístics i en revistes de diverses èpoques, com Vell i Nou, la Gaseta de les Arts, Destino, d'Ací i d'Allà o Ilustració Catalana, entre moltes altres.
En l'exposició "L'artista al seu taller", els retrats fotogràfics mostren els artistes en diferents ambients i espais. En la primera sèrie de l'any 1905, la intenció era clarament mostrar l'artista en el seu estudi o lloc d'inspiració. Serra, va continuar fent fotografies dels autors plàstics però en altres entorns com els familiars (Joaquim Sunyer, Miquel Utrillo o Antoni Vila Arrufat); en excursions (Antoni Ros i Güell, amic íntim); els tornarem a trobar a l'estudi (la majoria de retrats) o en exposicions (Opisso i Junceda); els presentarà en primers plans (Sisquella i E.C.Ricart, Junoy) o en retrats de grup. També podem trobar entre les seves fotos retrats d'un mateix personatge en diferents etapes de la seva vida, cosa que il.lustra la llarga relació que tingué el fotògraf amb alguns artistes (Jaume Martrus, Joaquim Sunyer, els Llimona, Iu Pasqual, etc…).
Pel que fa a l'exposició de Ramon Manent, aquesta és un tast de les fotos que l'artista ha fet en el taller d'alguns artistes catalans. Però així com Francesc Serra fotografiava artistes joves i vells, en la seva sèrie tots els retratats són de la tercera edat, encara que tots ells mantenen amb voluntarisme una actitutd militantment jovenívola. D'alguns d'aquests personatges n'hi ha aquí diverses imatges, d'altres només una. Tampoc no sempre en totes les fotos escollides hi apareix l'artista, ja que alguns cops Manent s'ha fixat també en l'ambient o en un detall remarcable de l'estudi, que el fotògraf ha salvat de l'oblit pels seus valors plàstics.
A les imatges, a dalt, fotografia de Ramon Manent: Guinovart al seu taller. A sota, fotografia de Francesc Serra.