L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha visitat les instal·lacions del Centre d’Art Maristany, un nou espai que obrirà les portes el 4 de març i que es destinarà a les arts plàstiques i visuals. L’espai tindrà 2 funcions principals: Posar a disposició de la ciutadania un cicle d’exposicions d’art contemporani i una oferta d’activitats a l’entorn de les arts que facin de Sant Cugat un centre neuràlgic de l’activitat artística vallesana. Cursos, tallers, xerrades, conferències...
La primera exposició que acollirà l’espai és un recull dels treballs de Pere Formiguera, que a més posarà el punt i final a l’Any Formiguera. En la visita l’alcaldessa ha dit que: “aquest espai permetrà comptar amb un espai expositiu en unes condicions òptimes per a mostres d’artistes locals i també globals, a més de dedicar un esforç important a la pedagogia i la pràctica de les arts”.
Centre d’Art Maristany
Entrada i planta principal: 300m2. Un espai d’art obert a la ciutat. 600m2 a la difusió i pràctica de les arts visuals. L’espai complementa la xarxa d’espais expositius municipals de la ciutat. L’espai també vol tenir una participació activa en els projectes de ciutat ja establerts o de nova creació (Nit de l’Art, Festa Major, Festa de barri, Festival de Poesia, etc...)
Sala de tallers - Un nou espai de la XCCP
El nou equipament, situat on antigament hi havia els jardins de Can Maristany (actualment restaurant Viena) s’ha remodelat per passar a formar part de la Xarxa de Centre Culturals Polivalents (XCCP). Això vol dir que s’hi realitzaran cursos i tallers com en la resta de centres, amb la peculiaritat que s’hi faran només aquells que tinguin a veure amb les arts.
El Centre d’art Maristany també acollirà el projecte Windown, tallers d’art dirigits a persones amb discapacitat intel·lectual que començaran aquest divendres i que ja tenen totes les places ocupades.
Actualment, a més, l’alumnat dels Entretallers, tallers d’art que ofereix l’ajuntament, ja hi realitzen les seves classes i tallers.
Actualment
S’estan realitzant 5 tallers dins de l’àmbit d’Entretallers (pintura i dibuix entre setmana i Dibuixem Sant Cugat 2 dissabtes al mes), amb un total de 62 alumnes. El¡ 6 de febrer comença l’activitat de Windown (tallers pel treball de la creativitat i l’expressió artística amb persones amb discapacitat) amb un total de 10 alumnes (que és el màxim de persones que s’hi podien inscriure).
Trimestre abril – juny
Es mantindrà l’oferta actual de cursos d’Entretallers i es mantindrà el desenvolupament del projecte de Windwn. Es traslladaran els cursos propis de la XCCP d’expressió artística que s’estaven realitzant fins ara a la Casa de Cultura: dibuix i aquarel·la. El servei de Cultura treballa per oferir una proposta de cursos artístics dirigida al públic infantil i familiar, el cap de setmana, per tal d’obrir el centre a totes les franges d’edat i poder desenvolupar una activitat intergeneracional. La proposta en al qual estem treballant tindrà al voltant d’unes 150 places d’usuaris per a realitzar els tallers.
Espai polivalent
La 1a planta compta amb un espai polivalent on es poden ubicar des de conferències, presentacions de llibres, audiovisual, arts escèniques de petit format, exposicions de petit format, etc.
Primera proposta espai polivalent
A l’espai polivalent es trasllada l’exposició “Pere Formiguera. Comissariats i col·laboracions” on es mostraran una selecció de peces en les quals Pere Formiguera va ser comissari per encàrrec de l’Ajuntament, i que formen part dels fons artístics municipals, amb peces de les exposicions d’Humberto Rivas, Martí Llorens i Kim Manresa, i amb un petit espai dedicat a la col·laboració entre Pere Formiguera i Gemma Molera per a la creació dels fotogravats del projecte Pedres. També es podrà veure a partir del 4 de març.
Soterrani: sala exposicions + magatzems (300+120m2)
L’espai d’exposició principal, situat a la planta soterrani de l’equipament, oferirà una programació temporal de propostes d’interès pel públic en la creació i el pensament contemporanis.
Primera exposició : “Pere Formiguera. Ars photographica” .
És un recorregut per algunes de les obres més importants de Pere Formiguera al llarg de la seva trajectòria creativa: Una selecció de la sèrie Polaroids. Projecte Cronos, sèrie de fotografies fetes al seu germà, Santi, durant deu anys, una fotografia cada mes, i sèries més petites sobre la seva mare i el seu pare. Part del projecte Ulls clucs, els retrats de gent rellevant de la cultura i la societat, amb els ulls tancats, cedits pel Museu Nacional d’Art de Catalunya. Part de la sèrie Capses i Pedres, cedides pel nou Museo Universidad de Navarra, inaugurat a principis de febrer, que té una de les col·leccions més importants de fotografia d’Espanya, i alhora una de les col·leccions més importants de peces de Pere Formiguera.
L’exposició s’acompanyarà de records emotius i propers amb materials cedits per amics, com a reconeixement i homenatge a la seva part més humana, tots ells recopilats pels comissaris David Balsells i Chantal Grande, de la Fundació Forum per la Fotografia de Tarragona, i amics íntims de Pere Formiguera i de la seva família.
Espai Terrassa: 200m2
Tota la teulada/plaça de l’edifici, a nivell de la plaça Lluís Millet, pot emprar-se per desenvolupar diverses activitats, a banda de tenir accés visual al pati interior. Aquest espai serà tancat perimetralment per tenir un control d’accés i no es pugui fer malbé els elements del pati interior i poder tenir cura de l’accés dels visitants i la seva seguretat vers el cel obert. Es poden realitzar activitats a l’aire lliure de tipus creatiu, artístics, musicals, escènics, dansa, tallers, etc... sempre i quan estiguin dins normativa municipal aplicable als espais públics.
A més
L’edifici compta amb pati interior tancat visible des de les dues plantes de l’edifici i des del terrat, sense accés directe, però si amb visibilitat des de molt punts de l’edifici, susceptible d’acollir propostes creatives com: Instal·lacions globals, on s’empra tot l’espai volumètric i els murs exteriors de l’ascensor; Intervencions de pintura mural als murs exteriors de l’ascensor i altres propostes creatives, performances en directe, etc....