Reuneix peces de la col·lecció de la Fundació Folch, la Fundació Arqueològica Clos, la Col·lecció Arqueològica Duran Vall-llosera i del fons del Museu Etnològic.
Poc després de la clausura del Museu Barbier-Mueller d’Art Precolombí, l’any 2012 ja va anunciar-se l’obertura d’un nou espai museístic que, sota el nom de Museu de les Cultures del Món, reuniria part de les col·leccions etnogràfiques de la ciutat. Aquest nou centre, situat al carrer Montcada de Barcelona, ha obert les seves portes el febrer.
L’espai integra una àmplia selecció de peces d’èpoques i procedències ben diverses, amb la finalitat de donar a conèixer les diferents cultures del món i les seves expressions. Pretén explicar, a través de l’objecte creat per l’home, entès com a reflex i producte de la mateixa cultura, les creences més profundes i arrelades de l’home, els orígens del mite i les religions. Vol ser una plataforma de difusió que permeti fomentar el coneixement i l’estudi de les diverses cultures del món des d’un punt de vista pluridisciplinari.
Els fons del museu provenen de la col·laboració de diverses entitats i col·leccionistes privats. Presenta una part considerable de la col·lecció de la Fundació Folch, creada per l’empresari Albert Folch. Un total de gairebé 2.400 peces prestades a l’Ajuntament de Barcelona que dialoguen amb altres peces procedents dels fons del Museu Etnològic de Barcelona, provinents de zones no europees i d’altres col·leccions particulars, com ara la Fundació Arqueològica Clos o bé la Col·lecció Arqueològica Duran Vall-llosera.
El recorregut s’inicia amb les cultures pròpies de l’Àfrica, des de Guinea Equatorial fins a Etiòpia, continua amb peces procedents d’Oceania i l’Àsia per acabar amb l’Amèrica precolombina. Pintures, estampes, gerres, elements arquitectònics... conviuen amb màscares, figuretes votives, amulets i altres objectes de naturalesa diversa. Testimonis directes de maneres diverses d’entendre el món. Tot un seguit de peces que, acompanyades d’un ampli conjunt de recursos audiovisuals i interactius, permetran aprofundir en l’estudi i coneixement de les cultures a les quals pertanyen.
Paral·lelament a la col·lecció permanent, s’hi organitzaran diverses exposicions temporals i activitats educatives complementàries al discurs del museu. La primera mostra, comissariada per Miguel Peyró, estarà dedicada a l’escriptura, i posarà un especial èmfasi en les seves varietats, els seus usos i els múltiples desenvolupaments.
Amb l’obertura del Museu de les Cultures del Món serà possible veure bona part d’un patrimoni fins ara poc visible i complementar alhora el conjunt museístic i patrimonial de la ciutat.