La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats de Múrcia organitza mig centenar d'activitats, entre exposicions, conferències, tallers, seminaris o concerts fins al mes d'abril als Museus de la Xarxa Regional. Entre les activitats previstes destaquen els tallers dedicats als escolars, una exposició que fusiona l'art i la gastronomia en la qual participarà el xef Pablo González Conejero, una mostra del pintor murcià José Marín Baldo o la del fotògraf Juan Mantilla.
El secretari general de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, Manuel Marcos Sánchez, va presentar la programació per aquests primers mesos de l'any en les cinc institucions que integren la Xarxa Regional de Museus. "Estem fent un esforç per dinamitzar els museus i apropar a tots els ciutadans el ric i variat patrimoni de la Regió, així com per tenir un contacte i un diàleg fluids amb altres museus nacionals i internacionals que ens permeti augmentar la qualitat de la nostra oferta cultural", va assenyalar Manuel Marcos Sánchez.
Aquesta oferta inclou 12 exposicions, 12 conferències, 13 tallers i 5 concerts, així com cursos, seminaris, excursions al jaciment ciezano de Medina-Siyasa o visites guiades, tant per al públic en general com visites especials per a persones amb discapacitat visual o per a la tercera edat.
Pel que fa a les exposicions, destaca el projecte multidisciplinari 'Gastroarte. El Mubam es menja ', que es desenvoluparà al Museu de Belles Arts de Múrcia des del 12 de març en el qual art i gastronomia es fusionaran de la mà del fotògraf Joaquín Zamora i del cuiner Pablo González-Conejero. En aquest projecte, cuiners de reconegut prestigi crearan plats inspirats en obres d'art pertanyents al Mubam, composicions que posteriorment seran fotografiades per Joaquín Zamora. Aquestes imatges, al seu torn, es penjaran durant un mes al costat del quadre original que va inspirar el plat fotografiat. També en el Mubam es podrà veure, del 19 de febrer al 19 d'abril, una mostra de l'obra realitzada en la segona meitat del segle XIX pel pintor i arquitecte murcià José Marín Baldo.
El Museu del Cigarralejo de Mula, per la seva banda, combina la seva col·lecció d'exvots ibers i l'exposició de pessebres del món amb una selecció de peces del fotògraf Joan Mantilla en què es podran veure des d'escenes de carrer o reportatges de caràcter antropològic, fins als seus viatges al llarg de Nova Zelanda o pel desert central d'Austràlia.
En el Conjunt Monumental Sant Joan de Déu es podrà veure l'exposició 'Patrimoni recuperat: els relleus del via crucis d'Antonio Garrigós', i a partir d'abril es veurà una exposició sobre el treball del Centre de Restauració de la Regió de Múrcia i que portarà per títol 'L'art ocult'. A Cartagena, el Museu Regional d'Art Modern exhibeix part de la rica col·lecció artística de la Comunitat en la mostra 'Temps moderns: un recorregut per l'art contemporani espanyol' i a partir del 20 de febrer mostrarà, a la planta noble del Palau Aguirre, una exposició sobre les produccions industrials de vidre i pisa a Cartagena a la fi del segle XIX.
L'exposició 'Tresors. Matèria, llei i forma ', en què s'exhibeixen més de 4.000 monedes de diferents èpoques històriques pertanyents a 23 tresors, seguirà sent el gran atractiu del Museu Arqueològic Regional fins al 12 d'abril. A partir del 30 d'abril, el MAM albergarà una divertida i curiosa mostra, anomenada 'Plastihistoria', que acostarà la Història d'una manera amena i en què es fa un repàs a diferents èpoques de la Història de la Humanitat a través de figures de plastilina.
A la imatge, obra de José Marín Baldo.