La Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona presenten l’exposició “BiblioTec”, amb motiu del centenari de la creació de l’Escola de Bibliotecàries i de la Xarxa de biblioteques populars l’any 1915. Una mostra que dóna a conèixer l’evolució d’aquesta institució d’ensenyament i la transformació d’una professió que s’ha adaptat als temps i a les necessitats del mercat.
L’exposició “BiblioTec. Cent anys d’estudis i professió bibliotecària 1915-2015”, que coincideix amb l’Any de les Biblioteques i té com a comissàries MònicaBaró i Teresa Manà, es podrà visitar del 17 de febrer al 10 de maig de 2015, a la Sala 4 de les Cotxeres del Palau Robert.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, presidirà l’acte inaugural el 16 de febrer, a les 19 hores. També hi assistiran, a més de les comissàries, el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, i el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès.
L’Escola Superior de Bibliotecàries, creada per Eugeni d’Ors en el marc del sistema de biblioteques populars de Catalunya que va impulsar la Mancomunitat, va ser des dels seus inicis una institució innovadora. Actualment és la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, creada el 1999, i forma part de la Universitat de Barcelona. Actualment els estudis formen els professionals de la informació i la documentació, especialment en l’entorn d’Internet (gestors de continguts web, experts en contingut digital, community manager, fact checker...).
L’exposició presenta un recorregut cronològic des del 1915 amb els fets més destacats a Catalunya en l’àmbit de les biblioteques, la informació i la documentació. Els esdeveniments s’agrupen en tres grans períodes: 1915- 1939: La creació i la implantació; 1940-1975: La feina callada; 1976-2015: La recuperació i la normalització.
L’exposició es completa amb unes taules digitals que aprofundeixen en aspectes com ara la història de l’Escola de Bibliotecàries fins a l’actual Facultat de Biblioteconomia; el paper de les bibliotecàries com a testimonis de la història i conservadores del patrimoni cultural o l’associacionisme professional.