L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) acollirà, el pròxim 9 de novembre, la II Jornada d’Historiografia Local, organitzada bianualment pel mateix IEI, per la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC) i per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).
Les jornades volen ser l’exposició d’un estat de la qüestió de l’aportació feta a la historiografia general des de la recerca local i comarcal. Concretament aquesta segona edició es dedicarà a “Els orígens de l’època contemporània. Primera meitat del segle XIX”, i just s’aprofitarà la temàtica triada per a retre homenatge a l’historiador Josep Fontana, -mort l’any passat-, que des de la seva pràctica sempre va defensar la importància de la historiografia local.
Pel que fa a la Jornada s’organitza al voltant de set ponències que analitzaran la contribució local i comarcal sobre aquest període fonamental per a entendre l’època contemporània que aniran a càrrec, entre altes dels historiadors Rafael Zurita (UA), Joana Maria Pujades (CED/UB), Joan Fuster-Sobrepere (UOC), Jordi Roca (UB), Enric Vicedo (UdL), Llorenç Ferrer (UB/CEB), Mercè Renom (UB/CECBLL) i Ramon Arnavat (URV/IEP). Els temes a abordar seran els conflictes bèl·lics, les transformacions al camp, els poders locals i la revolució liberal, la protoindústria i el procés d’industrialització, el món del treball i també els corrents culturals i la circulació d’idees.