Kosmopolis. La Festa de la Literatura Amplificada és una trobada literària biennal nascuda el 2002 i que té lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El 2015 celebra la seva vuitena edició biennal mantenint l’esperit que en va fomentar el naixement: ser una cita amb l’art i la llibertat inspirada en una antiga consciència: som ciutadans del cosmos, ciutadans de l’univers. Tindrà lloc del 18 al 22 de març del 2015.
A Kosmopolis la literatura és la protagonista en tots els seus vessants: apostem per un concepte de literatura amplificada, en totes aquelles manifestacions de la paraula –oral, impresa i electrònica– que erosionen les divisions entre gèneres, assumeixen l’evolució dels suports de lectoescriptura i sortegen les successives morts anunciades.
Des de la seva primera edició, Kosmopolis ha reunit escriptors, poetes, filòsofs, científics, músics, cineastes, dramaturgs, contacontes, dibuixants de còmic, guionistes, periodistes, actors, bibliotecaris i editors disposats a debatre sobre temes clau de la nostra actualitat i a celebrar un discurs universalista, una festa per emancipar lectors, estimular la mutació del cànon, agitar els gèneres, interactuar amb les ciències, navegar en llengües i revisar mites, tradicions i identitats.
Kosmopolis s’inspira en els principis generals següents: Concebre la literatura com l’–únic?– discurs que no intenta modelar un món amb fonaments absoluts, fronteres disciplinàries o cotilles ideològiques; contribuir a la preservació de les literatures orals com a patrimoni cultural de la humanitat; abordar la transformació de la cultura escrita a través dels estudis i les metodologies que permeten reflexionar sobre els diversos suports de la seva transmissió: des del papir fins al llibre digital; estimular les lectures descondicionades del cànon occidental que revalorin sense prejudicis, ni categories excloents, els grans textos i autors de la història i afavoreixin l’emergència gradual d’un cànon mutant que canvia segons els lectors i les generacions; donar cabuda a tots els gèneres i literatures, sobretot les més infravalorades o menys conegudes; facilitar la «contaminació» entre disciplines i la interacció d’escriptors, artistes plàstics, cineastes, músics, actors, arquitectes, dissenyadors, científics i altres protagonistes del nou escenari cultural; potenciar la tradició visionària, experimental i lúdica de la literatura; activar la participació dels ciutadans en la co-creació d’un esdeveniment internacional que intenta contribuir a la cultura de la creativitat, del coneixement mutu, del diàleg i de la pau.
Juan Insua, director de Kosmopolis ha escrit que “cada nova edició de Kosmopolis explora el que està passant en aquest territori en què la literatura, en la seva concepció més oberta, reinterpreta el passat, imagina el futur i ens permet entendre un present sempre canviant. La literatura s’expandeix amb les seves pròpies armes i també amb l’ajuda de la resta de les arts i les ciències. Romanen les grans discussions, sota noves estratègies. Realitat i ficció, la barreja dels gèneres, la influència dels clàssics, les virtuts i els límits de l’objecte llibre, els drets del lector, la reivindicació dels autors. I també les zones sense cartografiar, allà on continuem buscant el que és nou.
A K15, l’obra de W.G. Sebald es converteix en fil conductor d’una interrogació sobre la història del segle XX i les seves projeccions en el nostre present. Un temps en què les diferents crisis i les noves tecnologies estan alterant la manera de crear, produir i distribuir coneixement. Per això visitem els laboratoris de l’escriptura, indaguem en els nous reptes del periodisme, analitzem els canvis del món editorial i l’emergència de noves espècies d’escriptors i lectors. Una recerca que s’estén al paisatge audiovisual, al poder de la paraula oral, a la narració transmèdia i a una contínua revisió i reinvenció del cànon. Per això també celebrem el 150è aniversari d’Alícia al País de les Meravelles, una obra ferotgement contemporània que ens interpel·la sobre el sentit i l’absurditat del nostre món.
Amb la Xarxa o sense xarxa, la literatura continua creant les seves pròpies xarxes, i som aquí per compartir-les. Cinc dies de diàlegs, conferències, tallers, recitals, pel·lícules, jocs i experiments com a antídot contra el cinisme i la desesperança. Un programa d’alta intensitat per descobrir les ficcions de la realitat i la realitat de les ficcions. Benvinguts de nou a Kosmopolis, la festa de la literatura en tots els seus vessants”.