L’artista pintor i gravador MiguelCondé, que enguany fou guardonat amb el XXIX premi Trinitat Catasus atorgat per l’Ajuntament de Sitges, presenta a partir del 19 de febrer una selecció de gravats i originals a la barcelonina galeria Eude.
L’exposició de MiguelCondé s’emmarca dins de la celebració dels 40 anys d’activitat artística d’aquest emblemàtic espai d’art engegat el 1975 per Fina Furriol, a qui es ret homenatge. Fina Furriol va inaugurar la galeria Eude després d’haver estat col·laboradora de Gustau Gili en la coneguda Galeria 42 a la Rambla Catalunya de Barcelona. El nom Eude rememora l’autora de les miniatures del beatus de Girona, la monja religiosa Eude, també anomenada En o Ende(ca. 950-1000) treballà sobretot al scriptorium del monestir de San Salvador de Tábara, de vegades formant equip amb altres miniaturistes.
L’Eude, al carrer del Consell de Cent, ha estat i segueix essent una de les galeries de referència a Barcelona. Fina Furriol abans de la seva mort l’any 2007 va traspassar la direcció a la seva germana Maria Rosa que es va fer càrrec de la programació de la sala d’exposicions després d’una adaptació que la va portar a viatges internacionals i especialment l’estada a Mèxic on va establir contactes amb les germanes Pecanins, nissaga de galeristes mexicanes entroncades amb Catalunya i promotores de l’art mexicà a Catalunya i viceversa.
La galeria d’arEude ha destacat pel seu compromís amb el gravat exposant l’obra d’autors d’àmbit internacional com RichardHamilton, David Hockney i Henry Moore, als que ara s’hi afegeix la de MiguelCondé, un gravador excepcional que manté la seva residència i el seu taller a Sitges. L’exposició actual ha estat fruit de la col·laboració entre Ignacio de Lassaletta, habitual galerista de Condé i Rosa Maria Furriol, actual directora d’Eude.
També la fotografia ha tingut un especial tractament a Eude amb presència d’artistes com Man Ray, Francesc Català-Roca... la tasca d’intercanvi entre els artistes estrangers i catalans ha estat una constant i aquesta exposició de MiguelCondéEude referma encara més aquest caràcter internacional de promoció i difusió.
L’obra de MiguelCondé és característica, definida per la síntesi figurativa i amb un estil propi tot i que beu de la tradició pictòrica dels segles anteriors. Els seus personatges remeten a les escoles renaixentistes italianes i holandeses, mantenint un pols amb l’actualitat per a esdevenir imaginatives cròniques contemporànies que l’artista plasma amb preciosisme tant quan grava com quan pinta. Els seus colors són un aspecte molt treballat.
MiguelCondé d’ascendència mexicana, casat amb Carola Schisel bostoniana arrelada a Sitges, és un dels ambaixadors més discrets dels que Sitges disposa. La llum de Sitges va atrapar Rusiñol i també a aquest comte del gravat i dandi de la pintura, MiguelCondé.