M_Online_BONART_1280X150

Reportatges

“Mallorquins per Madrid”: El sector artístic a les fires de Madrid

“Mallorquins per Madrid”: El sector artístic a les fires de Madrid

Deixam enrere una de les setmanes de l’any amb més moviment cultural de Madrid: JustMad, ArtMad, ARCO... fires d’art internacionals que fan viatjar anualment a la capital a artistes, col·leccionistes, crítics i galeristes de tot arreu del món. Enguany, en aquest ambient cosmopolita de marcat accent llatinoamericà (no sols perquè Colòmbia hagi estat el país “amic” de la ciutat, sinó pel gran nombre de galeries participants d’aquesta zona) ha destacat com mai la presència dels artistes i galeristes mallorquins que han exportat les seves propostes en projectes en molts de casos d’alta qualitat. Un total de 11 galeries distribuïdes segons afinitats amb la línia expositiva que planteja cada una de les tres fires d’art contemporani, han estat la finestra des d’on treure el cap per donar a conèixer a nivell internacional què és el que està succeint en el mon de l’art mallorquí.

La Galeria Fran Reus (Palma), la Galeria Addaya (Alaró) i la jove Galeria Veintinueve 06/13 (Palma) han optat per JustMad, la fira auto-definida com “d’art emergent”, si bé aquest és un concepte problemàtic no sempre ben acceptat ni còmode pels artistes. Fran Reus explica que l’elecció dels artistes per la fira –Bartomeu Sastre i Nauzet Mayor- ha respost a una creença personal en la trajectòria i potencialitat d’aquests, defugint del dilema de si “agradarà o no agradarà al públic”. B. Sastre planteja en els seus treballs un joc on l’espectador pot interpretar les obres de diferents maneres, donant peu a l’ especulació entorn als principis, finals, infinits i la possible (no)evolució dels éssers. N. Mayor per la seva banda, recuperant tècniques tradicionals com el dibuix en paper i la ceràmica, reflexiona sobre la difícil carrera de l’artista cap a l’èxit, vist com una mena de quimera. Ignasi Prats ha estat l’elecció de la Galeria Addaya, que ha apostat per un projecte artístic fruit d’una important tasca de recerca i de posicionament polític. “El món dels vencedors” reflecteix un interès pels valors emocionals de l’arquitectura plasmats en una sèrie de fotografies de gran càrrega significativa.

La presència mallorquina a ArtMadrid, fira que abasta propostes artístiques des de principis de segle XX fins a l’actualitat, ha vengut de la ma de la Galeria Gabriel Vanrell (Palma) i els seus artistes Willy Ramos, López Davis i Fernando Suárez. La fira, emplaçada en l’espectacular Galeria de Vidre del Centre Cibeles, també ha acollit el bateig ferial en l’espai “One project” del nou espai d’art Pep Llabrés Art Contemporani (Palma), que ha presentat una instal·lació de l’artista Robert Ferrer i Martorell.

ARCO, per molts la fira espanyola internacional més important d’art contemporani, ha comptat amb la participació de sis galeries mallorquines: Xavier Fiol (Palma), Pelaires (Palma) Kewenig (Palma) Maior (Pollença), Horrach Moya (Palma) i Luis21 (Palma), aquesta darrera guardonada amb el premi a la millor exposició de 2014. Menció apart mereix l’estand de la Conselleria de turisme de Balears a la fira, pensat en teoria per promocionar l’art contemporani de les illes, però que en la pràctica s’ha limitat a exposar bàsicament una obra de Joan Miró (no cal dir que Miró no és precisament un artista que necessiti de difusió per donar-se a conèixer...).

Però la important presència de l’escena artística mallorquina a la capital no s’ha limitat a les “fires oficials”; “Arteminas”, una nova fira satèl·lit de vocació ben diferent a les altres en la que els propis artistes han presentat les seves obres sense la intermediació de les galeries, ha sorgit per donar visibilitat a aquells creadors balears que de vegades sofreixen l’aïllament que comporta la insularitat i el fet de no estar dins el circuit comercial de les grans “galeries-marca”. Marta Murgades, Miquel Segura, Georgina Gamundi o Lluís López, són alguns dels artistes integrants d’aquesta nova proposta firal que pretén continuar en els pròxims anys per ajudar a difondre la cultura balear més enllà de les fronteres de l’arxipèlag.

Sembla que el sector de l’art mallorquí comença a fer-se un lloc en panorama de l’art nacional i internacional a pesar de la pobre i dubtosa ajuda política i institucional. Entre les propostes artístiques més conservadores, noves cares i noves idees també van aconseguint a obrir-se pas en el complicat mon del mercat de l’art. Així i tot, pegant una ullada als noms dels artistes presents en les fires esmentades, segueix fent-se evident la notable menor presència de dones creadores. Casualitat, causalitat, falta de tradició? En qualsevol cas, una reflexió al respecte es fa més que necessària.

(*) Ciceró dArt

180x180Ver_llover_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88