L’exposició “922-2014. Documents de Girona”, que es va realitzar amb motiu de la celebració a Girona del Congrés Internacional d’Arxius i Indústries Culturals i que es va poder veure a la Casa de Cultura de Girona entre el 12 d’octubre i el 17 de desembre del 2014, s'ha convertit en exposició virtual, que es pot visitar a:
http://www.arxiudiputaciogirona.cat/exposicio-virtual-documents-de-girona-922-2014/ o a través del web de la Diputació, a
www.arxiudiputaciogirona.cat.
Atès l’esforç tècnic i econòmic realitzat per les diverses administracions i institucions per tal de dur a terme aquesta iniciativa que aglutinava tots els arxius de la ciutat, es va creure convenient que “922-2014. Documents de Girona” es convertís en un espai virtual que poguésvisitar el públic sense limitacions temporals, a través d’Internet, i utilitzar tots els arxius i les institucions a qui pugui interessar per a les seves tasques de difusió i formació.
L'objectiu és que l’exposició virtual pugui esdevenir una eina útil i pedagògica de qualitat per difondre del patrimoni documental de Girona, però també d’explicació del treball que es fa als arxius i des dels arxius, així com els reptes de futur sobre els documents i la informació.
La mostra virtual posa a disposició del públic, dels arxius i dels centres de difusió del patrimoni un instrument que permetrà conservar i visitar durant uns anys aquesta selecció de l’extraordinària riquesa documental dels diversos arxius de la ciutat. Milers de quilòmetres de documents, del passat i del present que són testimoni i la prova de la gestió dels nostres afers com a societat i que, alhora, han esdevingut o esdevindran la nostra memòria.
També s’hi analitza i s’hi exhibeix, de forma amena i entenedora, el present i el futur del món dels documents, de la informació i dels arxius. S’acosta al lloc i als objectes de treball dels arxivers: a l’organització i difusió del patrimoni documental custodiat durant generacions, tenint en compte que el nivell de civilitat i cultura d’una societat s’expressa, també, a partir de la possibilitat que la ciutadania té d’accedir als seus documents i a la informació.
La selecció documental presentada fa evident la transcendència dels documents des del jo més personal fins a l’àmbit universal, i posa de manifest que la força dels documents no radica en l’ostentació del seu aspecte físic, sinó en la potència informativa que contenen.
En definitiva, es tracta d'una eina per difondre el patrimoni documental de la ciutat i fer visible el treball diari i els reptes de futur dels documents i de la informació.