Uns 20.000 visitants, entre els quals es troben grans col·leccionistes i professionals de l'art, i unes vendes estimades en 5 milions d'euros, confirmen la consolidació d'Art Madrid. La seva edició 10è aniversari ha estat un rotund èxit per a totes les galeries participants i una atractiva alternativa per als aficionats i col·leccionistes d'art.
Un desè aniversari mereixia una celebració a l'alçada i així ha estat. La fira d'art contemporani Art Madrid ha clausurat la seva desena edició a la Galeria de Cristall de CentroCentro amb al voltant de 20.000 visitants des que va obrir el 25 de febrer fins al dia 1 de març, i amb grans vendes, consolidant-se com la segona gran fira d'art d'Espanya després d'Arco. A més, el #ProgramaParalelo d'activitats de Art Madrid'15, desenvolupat al llarg de tot febrer a col·laboració amb Fundació Fiart, el Cercle de Belles Arts, PLOM Gallery i One Shot Hotels, ha comptat amb més de 2.000 participants entre les seves diverses propostes.
Sembla que el mercat de l'art al nostre país es recupera i Art Madrid ha estat reflex d'aquest optimisme renovat i incipient creixement. Ho demostren les seves xifres de vendes, estimades en uns 5 milions d'euros i que corresponen a peces d'artistes com Pablo Palazuelo, Diego Canogar, Xavier Mascaró, Chillida, Niki de Saint Phalle, Fernando Botero, Carmen Otero, els asiàtics Liu Guanguyn i Lai Wei-Yu, la fotògrafa Leticia Felgueroso, López Davis, Marc Tamargo, Le Parc, Rubén Martín de Lucas o la joveníssima Alejandra Sampedro, tots ells de molt diferents perfils i edats
Públic especialitzat
Entre els seus visitants, Art Madrid'15 ha advertit major presència de públic especialitzat i amb voluntat de compra, i ha comptat amb importants col·leccionistes com la Fundació Maria Cristina Masaveu, que va adquirir diverses peces entre les quals es troben obres de Rafa Macarrón i fotografies de la granadina Rocío Verdejo i de Xurxo Gómez Chao, i la Fundació Carmen & Lluís Bassat que va adquirir les cinc fotografies de la sèrie Coca-Cola de l'artista cordovès Miguel Àngel Bru Carretero.
L'afluència de públic i la seva qualitat han estat dos dels factors que més han destacat les galeries participants. En paraules de Susanne Obert, de la Galeria Schmalfuss de Berlín, "hem pogut aprofundir en contactes d'anys passats i hem entaulat relació amb nous col·leccionistes i
clients". Xavier F. Gasulla i Rosa Maria Ferrer de la galeria El Quatre (Barcelona), ho confirmen i "després d'uns anys molt complicats pel que fa a la venda, aquest any sembla que les coses comencen a fer un gir. [...] L'optimisme en l'ambient s'ha palpat d'una manera que fa pensar en una millora substancial respecte a les passades edicions".
Per Isabel Lázaro, directora de la galeria Art Deal Project, el seu primer any a la fira dins One Project ha estat "molt positiu", ja que "una fira és molt més que llogar espais i Art Madrid ho té clar. Ha vingut un públic molt variat però alhora ha estat molt rellevant el pas de col·leccionistes i compradors, així com d'especialistes del medi ". Fidel Balaguer, Galeria Balaguer (Barcelona), que també s'estrenava aquest any apunta que "l'organització bona és la que funciona i no es nota, i ha passat això, les propostes artístiques han estat a l'altura i per a nosaltres ha estat una fantàstica oportunitat per donar a conèixer l'obra d'Alejandra Atares".
La sevillana Patricia Acal, directora de la galeria homònima, destaca les bones reaccions dels seus clients, "crítiques boníssimes relacionades amb les propostes artístiques i l'excel·lent selecció de galeries". "Ha satisfet els nostres objectius", assegura la galerista Arancha Osoro, "creiem que és molt important, en aquests temps de confusió en què tot el cridaner i diferent val, una visió seriosa i alhora àmplia de l'art, en la qual càpiguen artistes consolidats (contemporanis) i l'aposta per joves promeses". Miquel de les Heras, de la galeria mexicana Hispànica Contemporània, explica que en el seu cas "no s'han venut peces especialment cares però sí que hi ha hagut molta rotació i molta demanda d'obres de preus mitjans. La nostra aposta pels 5 artistes que portàvem de la galeria de Mèxic ha funcionat principalment amb els artistes nacionals Fontela, Mascaró i Valdés ".
Una acurada selecció de galeries i artistes, una bona organització i afluència de públic especialitzat i col·leccionistes internacionals, són claus i objectius amb els quals Art Madrid seguirà treballant en futures edicions.
A la imatge, obra d'Alejandra Atares que va presentar la Galeria Balaguer.