El vicepresident de la Diputació de Girona Xavier Soy i l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s’han desplaçat fins al municipi rossellonès d’Elna per inaugurar l’exposició «El Sindicat Remença de 1448. Memòria del món», organitzada conjuntament per les dues administracions que aquests representen.
Després d’haver itinerat durant més d’un any per les comarques gironines, ara la mostra ha fet el pas a la Catalunya del Nord, gràcies a la intermediació de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i amb la voluntat de les tres administracions (Diputació, Ajuntament i Generalitat) d’incidir en l’enfortiment dels lligams culturals i socials d’aquests dos territoris.
La inauguració de l’exposició, que ha tingut lloc a l’edifici de la Maternitat Suïssa d’Elna (on es podrà veure fins al proper 10 de maig), ha servit per fomentar aquest intercanvi i plantejar futures col·laboracions. Soy i Puigdemont han estat acompanyats per Martí Anglada, delegat de la Generalitat a França i Suïssa; Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i Yves Barniol, alcalde d’Elna.
L’exposició
L’exposició es va idear amb l’objectiu de commemorar la inclusió del primer document de Catalunya al registre Memory of the World de la UNESCO. Un cop inaugurada a la sala ExpoCambra de la Cambra de la Propietat de Girona, l’exposició es va integrar dins el programa Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, gràcies al qual una desena de municipis gironins han pogut conèixer la importància i el contingut d’aquest document que ha fet història.
El mes de juny de 2013 el comitè internacional del programa Memòria del Món (destinat a la protecció, la preservació, l’accés i la difusió del patrimoni documental) va acordar inscriure el Llibre del Sindicat Remença de 1448 al registre Memòria del Món de la UNESCO. Aquest és el primer document de Catalunya que forma part d’aquest registre.
Per mitjà de plafons explicatius i suports multimèdia, l’exposició mostra algunes de les parts més destacables del document manuscrit en llatí entre el 1448 i 1449, que està custodiat a l’Arxiu Municipal de Girona. Es tracta d’un document que conté les actes de les reunions fetes pels homes de remença de les parròquies de les diòcesis catalanes per nomenar els representants que havien de negociar l’abolició de servitud dels mals usos davant del rei Alfons IV, el Magnànim. Aquestes actes havien de servir també per recollir els diners necessaris per sufragar el procés.
Els pagesos de remença eren homes i dones vinculats per contracte a un mas i a les terres d’aquest que estaven obligats a pagar una remença per poder deslliurar-se d’aquesta adscripció a la terra.
L’exposició es podrà veure a la Maternitat Suïssa d’Elna fins al 10 de maig de 2015. Després, es desplaçarà fins al claustre de la catedral d’aquesta ciutat, on es podrà visitar fins al mes de desembre. Es preveu que l’any que ve la mostra pugui continuar el cicle itinerant, coordinat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà, per diferents pobles de la Catalunya del Nord.
Fotos Martí Artalejo.