La Casa Amatller recupera la seva essència modernista després de les obres de restauració efectuades al pis principal. El president de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, Francesc Fontbona, juntament amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, i el director general de la Fundación Montemadrid, José Guirao, ha presentat, la que fóra residència de l’industrial xocolater i la seva filla Teresa Amatller després d’una restauració que li ha retornat el seu esplendor original.
L’operació ha tingut una durada de més de cinc anys i, tot i les complexitats del projecte, s’ha culminat satisfactòriament gràcies al recolzament de les institucions que hi han col·laborat i també gràcies a l’alta qualificació de les empreses, professionals, industrials, artesans, restauradors i especialistes en art que hi han participat.
Aquesta presentació suposa l’inici d’una nova etapa per a la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, amb el repte de gestionar un equipament cultural tan extraordinari com és la Casa Amatller i oferir a la ciutadania unes visites que contribueixin a difondre el context històric, econòmic i social que va donar lloc al Modernisme. Aquesta activitat complementarà la tasca que duu a terme la Fundació des de la seva creació: propulsar la recerca de la història de l’art, recopilant la informació i documentació fotogràfica relativa al patrimoni del país, mitjançant la interpretació i la difusió de tot el que representa la Casa Museu Amatller.
Obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, la Casa Amatller (1898-1900) és un dels tres edificis singulars de l’emblemàtica “Mançana de la Discòrdia” de Barcelona. Hi coincideixen una sèrie d’afortunades circumstàncies que la converteixen en un instrument de particular potencial per explicar, en tota la seva complexitat artística, econòmica i social, el Modernisme, fenomen que posa el colofó a un dels segles més intensos i transcendentals de la història de Catalunya.