Un total de 61 propostes s’han presentat als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2014 que per divuitè any consecutiu ha convocat la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Tots aquests projectes opten als tres premis d’enguany que corresponen a les categories d’Arquitectura, Urbanisme i Paisatge i Espais Efímers que es faran públics el 5 de juny de 2015, en un acte públic que tindrà lloc a la seu social del Col·legi de Girona.
Tipologies d’obra presentada
Per categories, de les 61 propostes presentades, 28 corresponen a Arquitectura, 8 a Urbanisme i Paisatge, i 25 són d’Espais Efímers. En percentatge, en l’edició de 2015 un 45,9% són projectes d’Arquitectura, un 40,9% d’Espais Efímers i un 13,1% de Paisatge i Urbanisme. Analitzant més a fons cadascuna de les propostes, en Arquitectura s’han presentat 28 projectes que corresponen a 7 projectes de reforma i rehabilitació; 7 equipaments; 10 habitatges unifamiliars aïllats; 2 restaurants; i 1 projecte d’oficines. Aquests s’han realitzat a les comarques de l’Alt Empordà (8), Baix Empordà (3), Gironès (4), la Garrotxa (9) i La Selva (4).
En Urbanisme i Paisatge s’han presentat un total de 8 projectes, 6 corresponents a obres de paisatge i adequació d’espais exteriors i 2 de planejament. Aquests s’han realitzat a l’Alt Empordà (2), a la Garrotxa (2), a la Selva (2) i al Baix Empordà (2).
Finalment, la categoria d’Espais Efímers, els 25 projectes presentats són intervencions en els esdeveniments culturals de Girona, temps de Flors 2014 promogut per l’Ajuntament de Girona, 7 a Lluèrnia Festival de la Llum i el Foc promogut per l’Ajutament d’Olot, i la resta de projectes són exposicions (4), Mostra de Pessebres d’Olot (1) i altres tipologies d’obres efímeres (7).
Aquestes dades exemplifiquen la tendència en la construcció d’un augment en la rehabilitació i reforma d’obres existents, i en obra nova, una producció basada en els habitatges unifamiliars aïllats. Una tendència recurrent en els últims anys. Com a novetat, en Espais Efímers, hi ha el nou festival dedicat a la llum i al foc que es duu a terme a la ciutat d’Olot: Lluèrnia.
L’arquitectura com a valor cultural
Una de les funcions destacables del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) és mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona exemplifiquen en la seva totalitat. Uns premis que es venen convocant anualment des de l’any 1997, i que serveixen per posar en valor l’activitat arquitectònica de la demarcació.
Després de disset anys, aquests premis que atorga anualment la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció.
Els successius Jurats, com el d’aquest any presidit per Matija Bevk (Eslovènia), i Anna Bach (Barcelona), Xevi Bayona (Olot) i Pere Joan Ravetllat (Barcelona) com a vocals, han contribuït a que els Premis tinguin un ressò més enllà de les fronteres del territori que li és propi.