El Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera presenta el programa “Fer memòria activa de l’exili i la deportació” que compta amb dues activitats que impliquen joves estudiants d’ESO i Batxillerat de l’Institut Olivar Gran de Figueres i la realització d’un concert d’homenatge a les víctimes dels camps nazis a càrrec de l’intrpret de guitarra clàssica i fill de deportat a Mauthausen, Juan Francisco Ortiz.
La Sala d’exposicions temporals del MUME acollirà el 20 de març a les 20 h. el següent programa: “Les maletes de l'exili: Una reflexió pedagògica sobre l'exili i la deportació” (projecte dels estudiants d’ESO i Batxillerat de l’Institut Olivar Gran, de Figueres). “Concert per a una bandera”, a càrrec de l’intèrepret de guitarra clàssica Juan Francisco Ortiz.
El programa
Les maletes de l'exili: Una reflexió pedagògica sobre l'exili i la deportació (projecte dels estudiants d’ESO i Batxillerat de l’Institut Olivar Gran, de Figueres)
En aquesta activitat, coordinada pel professor d’institut Antoni García, els mateixos estudiants d’ESO i Batxillerat mostraran i presentaran alguns dels treballs que han fet sobre els exilis i la deportació. Aquests treballs, realitzats a partir d’un objecte tan significatiu com és la maleta, tenen com a objectiu principal que els estudiants es plantegin una reflexió sobre el que suposen les situacions i experiències d’exili i deportació.
La Maternitat d’Elna, l’exili a la Unió Soviètica dels nens asturians, les persecucions dels jueus a Dinamarca durant la Segona Guerra Mundial i la matança de Sabra i Xatila seran alguns dels escenaris històrics evocats per les maletes dels estudiants de l’Institut de l’Olivar Gran.
L’exhibició comentada de les maletes s’acompanyarà de la projecció d’un curtmetratge realitzat per una estudiant de 1r de Batxillerat sobre un viatge al camp d’Auschwitz, i per la lectura d’unes cartes de refugiats del camp d’Argelers, que formen part d’un treball de recerca d’una estudiant de 2n de Batxillerat.
“Concert per a una bandera”, a càrrec del músic Juan Francisco Ortiz
El 5 de maig de 1945 les forces aliades van arribar al camp de Mathausen i una bandera de la República espanyola els va donar la benvinguda. Era una bandera que havien confeccionat alguns dels interns del camp de procedència espanyola i que formaven part del Kommando d’Alliberament de Mauthausen. Es tractava d’un grup de resistents que actuaven des de 1943 dins del mateix camp. En la bandera hi ha diverses inscripcions que hi van fer tos aquells joves que havien patit anys de reclusió i penalitats de tota mena. Després de l’alliberació, aquella bandera va quedar en mans de Francisco Ortiz (1919, Santisteban del Pueblo-Jaén), el qual, sabedor del valor simbòlic de l’objecte, la va custodiar fins a la seva mort a Perpinyà l’any 2013. Actualment, el seu fill Juan Francisco Ortiz, intèrpret de guitarra clàssica i catedràtic de l’Escola de Música de Perpinyà, fa un seguit de concerts per homenatjar l’esmentada bandera abans de lliurar-la definitivament al Memorial del Camp de Mauthausen el pròxim mes de maig, moment que és commemorarà el 70è aniversari de l’alliberament del camp. La bandera retornarà al seu lloc d’origen.
El concert al MUME serà un homenatge a la memòria del pare de Juan Francisco Ortiz i a la de tots els deportats als camps nazis.