El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona segueix itinerant l'exposició “Despertador dels catalans: la guerra de successió segons els documents coetanis”, després que ja s’hagi pogut veure a Olot i Ripoll. L’exposició és una mostra de llibres i fullets que es van publicar durant la Guerra de Successió, el 1714.
Amb motiu de la commemoració del tricentenari, s'han volgut apropar els fets remarcant els vessants polítics, jurídics, militars i fins i tot populars. Però durant aquells anys es desenvolupà una altra batalla, silenciosa, personal i altament moderna: la batalla de la lletra impresa, de la comunicació i de la propaganda a través d’una multitud de llibres, fullets i fulls solts que s’escamparen arreu del territori per intentar decantar, en un sentit o en un altre, l’opinió pública.
Alguns d’aquests impresos, tant d’un bàndol com de l’altre, van encapçalar els seus títols amb el nom de ‘Despertador’, com a sinònim d’allò que ens fa espavilar, pensar, actuar. La lectura sempre comporta aquest plausible exercici de despertar, advertir i entendre el món. I les biblioteques públiques estan
compromeses amb la lectura.
Tots els documents exposats i els digitalitzats pertanyen a biblioteques públiques gironines -Lambert Mata de Ripoll, Marià Vayreda d’Olot i a l’Arxiu comarcal d’Olot-, fet il·lustratiu de la riquesa patrimonial bibliogràfica de les nostres comarques. L’exposició ha estat comissariada per l’historiador olotí Miquel Puig i Reixach i la coordinació tècnica ha anat a càrrec de Carme Simon.