Photon Festival mostra per primera vegada a Espanya el treball sobre l'Ébola de Daniel Berehulak per a The New York Times a l'Ivam de València del 28 de març al 24 de maig.
Quan es compleix el primer aniversari de la declaració oficial de l'epidèmia de ebola a l'Àfrica occidental (23 març 2014) Photon Festival presenta a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) l'exposició Ébola de Daniel Berehulak, fotoperiodista australià premiat internacionalment per el seu treball a Libèria, segon país del món més afectat per la malaltia. Photon Festival produeix l'exposició d'aquest treball que es mostra per primera vegada a Espanya, després d'haver estat exposat anteriorment a Nova York.
L'exposició, que romandrà oberta del 28 de març al 24 de maig, mostra 50 imatges preses durant els 100 dies que Daniel Berehulak treballar cobrint la crisi per l'epidèmia de l'ebola a Libèria, Sierra Leone i Guinea per a The New York Times. "Vaig aterrar a Monròvia (Libèria) el 22 d'agost de 2014. Durant els tres mesos que he estat en el terreny, he estat testimoni del pitjor del virus: arrabassant la vida de molts, sense importar la seva edat, dividint comunitats, destrossant llars , dissolent somnis i col·lapsant un encara fràgil sistema sanitari. Durant aquest temps, per conèixer de primera mà les cures que es dispensa a les persones afectades, un periodista i jo ens vam introduir durant tres setmanes en un centre de tractament contra l'Ebola a la Libèria rural ", explica Daniel Berehulak.
Les fotografies inclouen retrats en blanc i negre dels treballadors sanitaris que van arriscar les seves vides per salvar les dels altres i imatges en color que expliquen d'una manera exhaustiva les dificultats quotidianes enmig d'una epidèmia que s'ha cobrat la vida de més de 10.000 persones i segueix activa. Amb imatges de l'entorn urbà i també rural, Berehulak descriu de manera gràfica una dura panoràmica de la empidemia.
"Els equips sanitaris d'enterrament no paraven de creuar la capital de Libèria, el primer entorn urbà afectat pel virus. Aquests equips es desplaçaven amb els uniformes de seguretat, escortats per vehicles policials i seguits per camions amb sudaris especials preparats per ser omplerts amb cossos portats al crematori al final de cada dia. Aquests equips recollien a persones mortes al carrer, mentre que les ambulàncies s'afanyaven a recollir les persones infectades a casa seva ", precisa el fotoperiodista. "Com l'epidèmia continua, les tradicions religioses i tribals s'han ajustat però la majoria encara han de canviar per aconseguir eradicar l'Ebola de l'Àfrica occidental i per contenir l'expansió. La lluita continua ", explica.