L’1 d’abril al 28 de juny el Museu d’Arqueologia de Catalunya de Barcelona presenta l’exposició Demos. Viure en democràcia.
La democràcia atenesa nasqué amb les reformes de Clístenes l’any 509 aC i perdurà fins que el 322 el regne de Macedònia suprimí aquest model de govern a la ciutat d'Atenes, un model que durant més de cent vuitanta anys aportà com a novetat la participació ciutadana i el control sobre els governants.
Encara avui continuem fent servir un terme i una forma d’organització inspirats en aquest sistema.En el segle V aC el poble atenès inventà un nou sistema polític, abans i tot que s’escrivís per primera vegada la paraula que el definiria, democràcia. L’arribada de la democràcia impregnà tant la política com l’art i la vida quotidiana de la ciutat d’Atenes.
La representació d’imatges durant aquesta època mostra la voluntat de magnificar la legitimació del nou sistema polític i d’expandir-lo arreu del món grec. La imatge de la deessa Atenea, a la qual estava consagrada la ciutat d’Atenes, simbolitza la guerrera civilitzadora, introductora de la democràcia al món. En aquest període es consoliden els tres pilars del pensament democràtic: la religiositat, amb les festes consagrades als déus que aportaven cohesió social; el teatre, com a element transmissor d’idees del pensament democràtic, i la defensa de la pàtria, que duia a terme el conjunt de la ciutadania i no únicament els aristòcrates o propietaris rics.