banner_aire_bonart_horitzontal

Biblioteca

Col·lecció Photobolsillo dedica un nou volum a Rafael Sanz Lobato

Col·lecció Photobolsillo dedica un nou volum a Rafael Sanz Lobato
bonart madrid - 01/04/15

La Col·lecció Photobolsillo dedica el seu nou volum a l'obra de Rafael Sanz Lobato. El llibre recull 63 imatges en blanc i negre realitzades entre1966 i 2007 per un autor "durant molt de temps incomprensiblement oblidat", en paraules del fotògraf Paco Gómez, qui prologa el llibre. Rafael Sanz Lobato (Sevilla, 1932) pertany a la generació de fotògrafs de postguerra que, a partir dels anys 50, va oferir una excepcional producció documental. Es va iniciar com a fotògraf amateur als 22 anys, quan va aconseguir la seva primera càmera i va aprendre de manera autodidacta els secrets del revelat i positivat. En aquesta època busca la companyia d'altres fotògrafs per compartir amb ells la seva passió, primer com a membre de la Reial Societat Fotogràfica (RSF), i després a través del Rusc (de la qual és cofundador), i del Grup 5. La seva producció, sempre en blanc i negre, cristal·litza en tres facetes creatives il·lustrades en aquesta publicació: documentalisme social, retrat i bodegó. La seva singular obra documental, d'extraordinari valor social i antropològic, es desenvolupa entre 1952 i 1972.

Aquest Photobolsillo recull sèries fotogràfiques de gran valor documental i antropològic d'aquesta època com A Rapa das Bestas (Pontevedra, 1970-1975), Bercianos de Aliste ( Zamora, 1971), la Caballada d'Atienza (Guadalajara, 1970) o Acte Sacramental de Camuñas (Toledo, 1969-1970).

Als 45 anys es converteix en fotògraf professional, dedicant-se en exclusiva durant diversos anys a la publicitat ia la fotografia per encàrrec, i al cap d'un temps, conscient que ha abandonat la part creativa personal, decideix recuperar-la amb el suport del seu amic Jessi Fernández. Desenvolupa així la seva segona faceta creativa, centrada en el retrat, que protagonitzen entre d'altres, amics amb els quals va compartir grups de fotografia i representants de les noves generacions, com Alberto García-Alix o Chema Conesa.

En la seva maduresa desenvolupa una faceta creativa que cristal·litza en les seves personals bodegons. Obres que li requereixen molt de temps de preparació, prop d'un mes, per buscar i preparar les deixalles industrials que després il·lustra. Sobre ells aplica una tècnica complexa de llarga exposició i curt revelat. L'últim bodegó que va realitzar el 2008, quan els seus problemes de visió, que finalment li van afectar els dos ulls, l'obliguen a renunciar a la pràctica fotogràfica. El 2011, Rafael Sanz Lobato va rebre el Premi Nacional de Fotografia, guardó que reconeix el treball d'un fotògraf l'obra del romandre vetllada durant anys.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180JP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88