Graça Machel, reconeguda activista en favor dels drets de les dones i els infants i vídua de Nelson Mandela, serà l’encarregada d’inaugurar la sisena edició del Fòrum IMPULSA, que se celebrarà els propers dies 25 i 26 de juny a Girona amb un nou format que vol donar més protagonisme als joves. Sota el lema «IMPULSA: el fòrum de les teves oportunitats» s’han dissenyat nous continguts i formats que permetran als participants adquirir eines i recursos per potenciar les seves habilitats, talent i capacitat emprenedora i, alhora, compartir-los amb altres joves i professionals.
El programa inclou una vintena d’activitats pensades perquè els autèntics protagonistes siguin els joves que hi participen. L’objectiu és que cadascú pugui construir el seu propi itinerari en funció de les seves inquietuds i interessos i que el Fòrum es converteixi així en una experiència personal i única. El perfil d’activitats és el resultat d’una feina d’escolta, diàleg i anàlisi de les motivacions dels joves que vol respondre al màxim als seus interessos i preocupacions.
El nou format, basat en l’intercanvi d’experiències i la participació, és fruit de l’evolució que el Fòrum IMPULSA ha anat experimentant al llarg de les diferents edicions i del gran èxit assolit per algunes de les últimes iniciatives que s’han posat en marxa, com, per exemple, els Close Encounters i les Open Sessions. L’objectiu és continuar donant resposta a les demandes dels joves i situar el Fòrum IMPULSA i la ciutat de Girona en el mapa de les cites de referència en l’àmbit de l’emprenedoria per a joves.
Sota aquesta premissa, les activitats del Fòrum IMPULSA del dia 26 de juny giraran al voltant de diferents blocs temàtics, amb una graella d’activitats simultànies que tindran lloc en un format concebut per facilitar l’intercanvi d’experiències entre els participants, els ponents i els professionals.
Dins del bloc «Punts de vista» s’oferiran ponències i taules rodones sobre noves oportunitats que poden generar canvis de model en els àmbits social, cultural, científic o tecnològic. Un segon bloc, titulat «Habilitats professionals», aplegarà seminaris i tallers en què els participants exercitaran i desenvoluparan habilitats i aptituds per millorar les seves perspectives laborals o d’emprenedoria. Les activitats relacionades amb l’emprenedoria s’integraran dins el bloc «Projecte emprenedor», amb tallers, presentacions de projectes i formació específica. També hi haurà activitats orientades a despertar les vocacions científiques, artístiques i socials i a potenciar l’ambició transformadora i la capacitat de superar els reptes personals; aquestes activitats s’agruparan dins el bloc «Realització personal». Per acabar, el bloc «Educació del talent des de l’escola» aplegarà diferents activitats d’intercanvi d’experiències docents entre els participants del programa
Educar el talent emprenedor de la FPdGi i altres projectes d’innovació educativa adreçats a despertar i retenir les vocacions científiques i tecnològiques entre els més joves.
En total hi haurà una vintena d’activitats que tindran lloc en grups formats per un mínim de 40 assistents i un màxim de 150 i que es duran a terme en diferents espais del Palau de Congressos de Girona. L’àmplia oferta de propostes permetrà que cada participant es dissenyi un Fòrum a la seva mida, i el format, més reduït, farà possible un intercanvi més ampli d’idees i experiències i, en conseqüència, més oportunitats de
networking per als joves inquiets que hi assisteixin.
Entre els ponents de la segona jornada del Fòrum destaquen noms com el catedràtic de física teòrica, expresident del CSIC i exrector de la Université du Luxembourg Rolf Tarrach; els publicistes Toni Segarra i Risto Mejide; el director general d’Infojobs, Jaume Gurt; Antonella Broglia, organitzadora de TEDxMadrid i ambaixadora d’Ashoka, i Juan Carlos Cubeiro,
head of talent de ManpowerGroup, o Juan Ignacio Cirac, físic reconegut per les seves investigacions en òptica quàntica que ha guanyat, entre altres guardons, el Premi Wolf de Física, considerat l’avantsala del Nobel.
Més de 600 joves d’entre setze i trenta-cinc anys provinents de tot el territori espanyol participaran en aquest nou format de Fòrum, que té com a objectiu afavorir la participació i la interacció entre els assistents. Tots els joves amb inquietuds o projectes són benvinguts al Fòrum IMPULSA. La inscripció està oberta a tothom qui vulgui participar-hi i s’ha de fer a través del web
www.forumimpulsa.org. El termini per presentar la sol·licitud d’assistència es tancarà el proper 30 d’abril.
Close Encounters en restaurants de la ciutat
Un any més, el Fòrum IMPULSA torna a combinar les activitats al Palau de Congressos amb diverses propostes en altres espais de la ciutat. Enguany es repetirà la fórmula dels Close Encounters, que en aquesta edició tindran lloc el divendres 26 de juny, a l’hora de dinar, en diferents restaurants cèntrics de Girona. Amb aquesta activitat, els joves podran interactuar en un context informal amb ponents i premiats de diferents edicions d’IMPULSA així com amb patrons i membres del Consell Assessor de la FPdGi. La programació del Fòrum IMPULSA també inclou, en aquesta edició, una festa final que se celebrarà el mateix divendres a la nit a la Sala Platea.
Premis Fundació Princesa de Girona
El Fòrum IMPULSA començarà 25 de juny amb l’acte de lliurament dels Premis Fundació Princesa de Girona, que estarà presidit per pels Reis d’Espanya. Durant la cerimònia es reconeixerà la trajectòria de quatre joves i una entitat que han destacat per la seva capacitat emprenedora amb projectes innovadors. De moment ja s’han anunciat els guanyadors de quatre categories: Olga Felip, Premi Arts i Lletres; Fundación Secretariado Gitano, Premi Entitat; Héctor Colunga, Premi Social; i Samuel Sánchez Ordóñez, Premi Recerca Científica. El proper 20 d’abril està previst que es proclami el guanyador del Premi Empresa.
El 17 de març, l’arquitecta gironina Olga Felip va ser proclamada guanyadora del Premi Arts i Lletres pel seu treball sobri, elegant, càlid i lluminós, que produeix un efecte harmònic en l’usuari, l’espectador i el paisatge.
La Fundación Secretariado Gitano, d’altra banda, ha estat guardonada amb el Premi Entitat, anunciat el passat dia 24 de març, per la seva aportació a la igualtat d’oportunitats de la comunitat gitana. Des de fa més de trenta anys, la Fundación Secretariado Gitano treballa a favor de la inclusió social d’aquesta comunitat a través d’un seguit de programes i serveis que, mitjançant la inserció laboral, volen contribuir a assolir la plena ciutadania dels joves gitanos.
Héctor Colunga Cabaleiro va ser proclamat guanyador del Premi Social el 26 de març per la seva contribució a la creació de capital social a través d’uns projectes que renoven les formes de participació i que aporten proximitat, transparència i implicació de la ciutadania.
L’últim premi que s’ha anunciat fins ara ha estat el de la categoria de Recerca Científica, que ha recaigut en Samuel Sánchez Ordóñez. El jurat, reunit a Madrid el 9 d’abril proppassat, va destacar la trajectòria del guardonat en el camp de la nanotecnologia i, molt especialment, el seu treball en el disseny de nanorobots autopropulsats que podrien millorar l’alliberament de fàrmacs així com tenir potencials aplicacions mediambientals.
L’acte de lliurament dels Premis inclourà les intervencions de dues figures de nivell internacional: l’activista social Graça Machel, vídua de Nelson Mandela, i Andrew Devenport, CEO de Youth Business International, una xarxa global d’iniciatives dedicada a ajudar joves emprenedors a fer realitat els seus projectes. Machel, que va ser Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional el 1998, s’encarregarà de pronunciar el discurs d’obertura, mentre que Devenport oferirà una ponència titulada «Oferint l'oportunitat de les seves vides a un nombre creixent de joves emprenedors».
La cerimònia es completarà amb una taula rodona en la qual participaran cinc persones premiades per la FPdGi en edicions anteriors.
A les imatges, a dalt, Graça Machel i a sota, Mònica Margarit, directora general de la FPdGi; Antoni Esteve, president de la FPdGi, i Javi Creus, fundador Ideas for change i assessor de la Fundació, durant la presentació de la sisena edició del Fòrum IMPULSA. Foto: Eddy Kelele/FPdGi.