L’alcaldessa, Mercè Conesa, i la filla de Josep Grau-Garriga, Esther Grau-Garriga, en representació de la família de l’artista, han signat una declaració d’intencions per definir inicialment les línies de treball del futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil. A l’acte de signatura, també hi ha participat el regidor de Cultura, Xavier Escura, i la crítica d’art i experta en l’obra de Josep Grau-Garriga, Pilar Parcerisas. El document signat entre l’Ajuntament i la família de Grau-Garriga no té valor administratiu, però és un primer acord a partir del qual podrà treballar el nou equip de govern que es constitueixi passades les eleccions municipals.
Com a punt principal, l’Ajuntament i la família de l’artista han acordat que Sant Cugat disposi d’un futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil, que tindrà dues localitzacions. D’una banda, l’actual Museu del Tapís Contemporani –a l’antiga Casa Aymat. De l’altra, l’edifici de la Masia de Can Quitèria. El centre es dibuixa com un projecte ambiciós, que vol esdevenir el centre de referència, a Catalunya i a l’Estat espanyol, de la tapisseria contemporània fent èmfasi, de manera especial, en l’obra de Grau-Garriga i l’Escola Catalana del Tapís.
El conjunt d’originals que s’exhibirà al nou centre provindrà, principalment, de tres fons: la col·lecció de l’Ajuntament –que gestiona 230 peces d’art tèxtil, 38 de les quals són de Grau-Garriga–, el dipòsit de la Fundació Grau-Garriga –que efectuarà la família i testimoniarà el conjunt de períodes creatius de l’artista– i d’altres dipòsits –com el de Joan Mateu, amic personal de Josep Grau-Garriga.
L’alcaldessa ha agraït a la família Grau-Garriga la predisposició per fer possible aquest projecte i ha remarcat que “el centre ajudarà Sant Cugat a posicionar-se com a referent en l’àmbit cultural i de creativitat, tant a Catalunya com a Europa”.
Conesa també ha destacat que “aquest és un projecte que ens il·lusiona. Volem convertir el centre Grau-Garriga en un espai únic, que ens identifiqui com a ciutat i que sigui d’una potència espectacular”.
D’altra banda, Esther Grau-Garriga ha explicat que “la família està molt il·lusionada amb la creació d’aquest centre Grau-Garriga. Ell estaria molt content perquè Sant Cugat era casa seva”. Així mateix, la filla de l’artista ha subratllat “la bona sintonia entre l’Ajuntament i la família per fer possible la realització d’aquest projecte”.
Masia de Can Quitèria
La ubicació geogràfica, al centre de la ciutat, i la seva configuració espacial, fan que, en principi, sigui l’edifici escollit per acollir la col·lecció permanent de l’obra de Grau-Garriga en tots els seus formats. A més a més, la Masia de Can Quitèria comptaria amb altres obres de l’Escola Catalana del Tapís, un espai expositiu per a mostres temporals i un tercer dedicat a documentar la memòria de la història del tapís.
Casa Aymat-Museu del Tapís Contemporani
Aquest espai, més allunyat del centre de Sant Cugat, acolliria els serveis de gestió del Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil, els arxius de l’artista, una biblioteca d’art tèxtil, tallers pedagògics, una residència d’artistes i un programa educatiu i social a l’entorn del tèxtil.
L’acord també preveu que l’espai museístic del Monestir també pugui ser utilitzat per mostrar obres excepcionals de Josep Grau-Garriga, ja sigui un tapís monumental, una escultura o una instal·lació efímera un cop l’any.
Objectius generals del futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil
1) Promoure i difondre a escala nacional i internacional l’obra i el treball de Josep Grau-Garriga.
2) Posar en valor l’art tèxtil contemporani i dels artistes i expressions d’art actual que usen materials tèxtils i els seus derivats.
3) Mantenir la memòria de la tradició catalana del tapís i de l’art tèxtil i els seus creadors, amb especial cura a la història de Sant Cugat i a l’Escola Catalana del Tapís i a tots els altres corrents i autors d’aquestes pràctiques.
4) Ser un centre d’informació, formació recerca, creació, investigació i posada al dia dels valors de l’art generat per la matèria tèxtil i la contribució de les noves tecnologies a la seva evolució.
5) Recuperar i generar nous públics per a l’art tèxtil
6) Ser un centre de referència sobre la creació tèxtil a escala internacional ara i aquí.
7) Posar a disposició d’aquest projecte les col·leccions d’art tèxtil contemporani de què disposa l’Ajuntament de Sant Cugat per tal que puguin ser integrades al discurs del projecte.
8) Incorporar el conjunt d’obres de Josep Grau-Garriga que la família posi a disposició del projecte per a la promoció i exhibició del seu treball.
Arxiu, biblioteca i centre de documentació sobre art tèxtil
El Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil pretén destinar un espai a un fons de documentació sobre l’art contemporani d’expressió tèxtil. Així mateix, incorporaria l’arxiu de fotografies, documents, correspondència i biblioteca tèxtil de Josep Grau-Garriga. Una de les tasques seria la catalogació, informatització i digitalització de l’arxiu personal de l’artista i les fotografies de l’obra de Josep Grau-Garriga.
Creació, recerca, investigació i formació
Seguint la voluntat inicial de Josep Grau-Garriga, el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil programaria workshops internacionals dirigits per creadors de prestigi de l’àmbit tèxtil, els resultats del qual es difondrien a l’espai de Can Quitèria. També s’organitzarien residències per a artistes i seminaris. Així mateix, hi hauria programes de beques i programes educatius i socials.
A la imatge, un moment de l’acte (Foto Localpress)