FD_Online_BONART_1280X150

Exposicions

"Enrique Meneses. La vida d'un reporter" dins la secció oficial de PhotoEspaña

\
bonart madrid - 16/04/15

La Comunitat de Madrid organitza l'exposició Enrique Meneses. La vida d'un reporter, que es podrà veure a la Sala Canal d'Isabel II (C / Santa Engracia, 125), fins al 26 de juliol, dins de la Secció Oficial de PHotoEspaña 2015.

Enrique Meneses. La vida d'un reporter, comissariada per Chema Conesa, és el resultat d'un treball de selecció sobre l'arxiu del fotògraf, custodiat per la Fundació que porta el seu nom. Així, la Sala Canal d'Isabel II acull 90 fotografies en blanc i negre i alguns objectes personals que van pertànyer al reporter. A més, s'ha realitzat, específicament per a l'exposició, un vídeo explicatiu de la seva vida i obra.

La mostra, que ha comptat amb el suport de la Fundació Enrique Meneses, s'emmarca en la línia de treball de la Comunitat de Madrid dedicada a la recuperació de grans figures de la fotografia espanyola. Aquesta serà la primera gran exposició que recuperi el treball d'aquest incansable reporter després de la seva mort.

La viceconsellera de Turisme i Cultura, Carmen González, va presentar avui aquesta gran retrospectiva acompanyada de la directora de PHotoEspaña, María García Yelo, i de la presidenta de la Fundació Enrique Meneses, Annick Duval.

Enrique Meneses (Madrid 1929-2013) va devorar la vida amb l'afany d'estar allà on podia passar una cosa digne de ser explicat. El seu caràcter decidit, culte, apassionat i ple de recursos, li va permetre desenvolupar l'instint precís per aconseguir ser testimoni -sempre amb una càmera en les seves mans- dels successos que van canviar el món en la segona meitat del segle XX, i sobreviure a ells , convertint-se en el reporter espanyol més internacional.

Les seves fotografies han aparegut en publicacions de tot el món, com Paris Match o The New York Times. Va fotografiar el que va presenciar, amb la genuïna intenció d'obtenir una imatge per documentar un fet. Va menysprear tot artifici estètic i actuar com a fotògraf absent per no alterar el moment. Va arribar a Egipte en plena expansió nacionalista del nou règim del president Nasser; va viure durant quatre mesos l'aventura de travessar l'Àfrica, i va comptar en primera persona la Guerra de Suez, els inicis de la revolució cubana a Sierra Maestra (fotografiant a uns joves germans Castro) i les tensions de la Guerra Freda personificades en Kruschev i Kennedy. També va escoltar el somni de Martin Luther King i el Blowing in the wind de Bob Dylan al Lincoln Memorial de Washington. Va acompanyar el fèretre de JFK al cementiri d'Arlington i el de l'Aga Khan al mausoleu de Assuan. Entrevistar al Shah de Pèrsia, a Hussein de Jordània ia innombrables personalitats del món de la cultura i l'art. Al juliol de 1993, ja malalt, va assistir al setge de Sarajevo, el que seria el seu últim treball com a enviat especial i, posteriorment, va continuar la seva vocació professional des de casa, per mitjà de blocs i amb l'ajuda de joves col·legues.

Banner Didier 180 x 180 px40_MNACTEC_Banner-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90