Arts Santa Mònica serà escenari, del 23 al 26 d’abril, de la sisena edició d’una fira que ha superat la coincidència del seu creixement amb un període de crisi econòmica.
La fira Arts Libris (Arts Santa Mònica, del 23 al 26 d’abril del 2015) arribarà a la sisena edició, després d’haver superat la coincidència del seu creixement amb un període de crisi econòmica, d’haver persistit malgrat les dificultats, d’haver pogut no només consolidar la seva presència en el panorama cultural, sinó passar a formar part del programa de la ciutat en un dia tan assenyalat com és el de Sant Jordi, i molt especialment després d’aconseguir que l’impuls inicial perduri en el temps i, a més a més, després de lluitar per conquerir un espai internacional.
La perseverància de l’equip organitzador, Raiña Lupa Produccions, ha fet possible que la fira sigui ja una fita ineludible del panorama vinculat al llibre, convençuts de la necessitat de la seva especialització, ha demostrat que aquesta no ha empetitit el certamen, sinó ans al contrari: li ha donat caràcter i forma fins a convertir-lo en un esdeveniment destacat.
Planificar. La planificació clara i amb un objectiu concret, la voluntat de donar a conèixer un segment especialitzat de l’edició i promoure i difondre l’edició d’autor en l’entorn de l’art i l’experimentació gràfica s’ha anat consolidant en cada nova edició.
Un pas més en aquesta línia és la posada en marxa de la Sèrie Arts Libris, una edició limitada del treball d’un artista, que ha estat seleccionat per un jurat i que es presentarà a la fira següent. El número 0 d’aquesta edició, plantejada com un suport a la realització de nous projectes editorials, estarà dedicat a l’artista Iñaki Bonillas.
La resposta del sector ha estat ben clara, com ho demostra la presència de quasi un centenar de petits editors, llibreters, galeries i escoles que posen en relleu la importància de tenir una plataforma que els permeti presentar i donar a conèixer les seves edicions i creacions a un públic que any rere any visita els espais de la fira.
El premi Arts Libris i la Fundació Banc Sabadell són una manera de posar sobre la taula la vàlua de les millors edicions especialitzades; com un ajut i un reconeixement a la feina ben feta, un jurat especialitzat assenyala les peces, les quals reben com a premi passar a formar part de la col·lecció de la fundació.
Programar. L’interès de convertir la fira en un punt de trobada per a professionals, però també per a interessats i curiosos, ha portat la programar, en cadascuna de les edicions, petites exposicions, taules rodones, conferències i presentacions que dotessin d’un contingut cultural una fira que ho era amb la voluntat de fer un pas més enllà de la mirada comercial.
Arts Libris cada any ofereix petites mostres, que en l’edició d’aquest any es concreten en la mostra comissariada per Mela Dàvila i Moritz Küng Deixa’t distreure del que estiguis llegint... El llibre com a obra d’art i l’obra d’art com a llibre. Títol que es converteix en tota una declaració d’intencions d’una exposició que planteja diferents lectures sobre la desaparició de la distinció entre llibres d’artista i obres d’art.
Una altra de les petites joies expositives d’aquest any és la comissariada per Horacio Fernández, amb el títol Fotos i llibres, en què els fotollibres quedaran representats per la nova mirada de la col·lecció Palabra e imagen, de l’editorial Tusquets. També ens sorprendrà, entre d’altres, l’exposició Unseen, en què podrem gaudir del treball fotogràfic de Jessica Lange a través de 78 fotografies que recullen imatges dels seus viatges, en els quals capta allò que la captiva, com per exemple la llum i la nit de Mèxic.
La programació expositiva tindrà també la mostra de joves fotògrafs recollits en els fotollibres Los cuadernos de La Kursala.
Potenciar. Aquestes diferents disciplines creatives que es mostren de manera especial en cadascuna de les edicions, queden ja incorporades als anys següents, de tal manera que es potencia la possibilitat de crear noves sinergies entre les unes i les altres.
La celebració del II Simposi Internacional sobre Edició i Col·leccionisme del Llibre d’Artista és una clara mostra d’aquesta potenciació de les relacions que posen sobre la taula les problemàtiques actuals i les línies de futur del llibre d’artista i el fotollibre.
Potenciar el contingut, el ressò i, molt especialment, la internacionalitat són reptes que no defuig l’equip organitzador i que aconseguirà si continua amb la perseverància per aconseguir els seus objectius, amb la certesa de la seva planificació i amb la coherència del seu programa.